Chesnoiu, ministrul Agriculturii, despre Legea Porcului: „Noi nu susținem un astfel de proiect”

0
198

După ce a trecut de Senat, Legea Porcului, prin care țăranii au voie să crească în gospodărie cel mult cinci porci, a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional. Invitat marți seara, 7 noiembrie, la emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu, la Antena3, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a precizat că se vor putea crește în continuare porci în gospodării și se va face inclusiv reproducție, însă industria de profil trebuie să fie sprijinită.

„Acest proiect de lege a fost în Senatul României și intră în dezbatere la Camera Deputaților, dar gospodăria țărănească va avea în continuare posibilitatea să crească porc la îngrășat, să facă reproducție în gospodăria proprie. Noi, în schimb, trebuie să sprijinim și industria. Asta înseamnă că vii cu măsuri concrete pentru a limita circulația animalelor fără certificat sanitar veterinar sau fără supraveghere, astfel încât să nu generezi noi focare de pestă porcină”, a spus Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a precizat că Uniunea Europeană nu prevede această limită de cel mult cinci porci în gospodării, nu susține acest proiect și crede că legea nu va trece în această formă de Camera Deputaților.

„Uniunea Europeană nu reglementează acest număr de cinci porci, dar este un proiect de lege. Noi nu susținem un astfel de proiect, eu cred că nu va trece în forma în care se află în Parlament. UE ne spune să luăm măsuri, astfel încât să nu pui în pericol industria de creștere a porcului în țară și trebuie luate măsuri de combatere a pestei porcine africane, care este o boală la nivel mondial fără niciun fel de tratament. Nu există nicio soluție de tratare a bolii. UE ne spune să luăm măsuri concrete ca să limităm extinderea pestei porcine africane. Poate fi o abordare care depășește sfera grijii pentru gospodăria țărănească, pentru satul românesc. Să știți că există foarte multe comentarii în spațiul public, atât din partea celor care trăiesc și cresc animale în gospodăria țărănească, cât și a celor din industrie. Trebuie găsit acel echilibru care să facă posibilă continuarea creșterii porcului în gospodăria țărănească, dar sub aceste condiții sanitare veterinare, astfel încât să limităm mișcarea animalelor, fără să fie autorizată de medicul veterinar și să asigurăm circulația animalelor”, a adăugat Chesnoiu.