Chesnoiu: ”Am eliminat numărul maxim de porci ce pot fi crescuți în gospodăria populației”

0
574

Numărul porcilor care pot fi crescuți în gospodărie nu mai este limitat la 5, ca până acum, potrivit deputatului de Olt, Adrian Chesnoiu.

Legea privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România a fost adoptată în ședința de joi a Camerei Deputaților, (for decizional) cu 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 49 de abţineri.

Normele de prevenire și control al pestei africane, atât la animalele domestice cât și la cele sălbatice în România, pe care le susțin, reduc efectele negative socio-economice și de mediu.

Am înăsprit sancțiunile pentru cei care transportă ilegal animale, deoarece acesta este, în opinia mea, factorul principal care conduce la extinderea pestei porcine. 
Am eliminat numărul maxim de porci ce pot fi crescuți în gospodăria populației. 
Am spus mereu că este o greșeală să restricționăm numărul de porci din gospodării. Trebuie doar să ne asigurăm că activitatea în gospodăriile populației și în cele țărănești respectă normele și regulile necesare asigurării bunăstării animalelor și, bineînțeles a siguranței consumului uman.
Importăm cantități mari de carne de porc, aproximativ 80% din necesar, și acest lucru se reflectă în balanța comercială agroalimentară a României.
Este un paradox să fim pe primele locuri la producția de cereale, pe care le exportăm, dar în același timp să importăm carne!
Trebuie să susținem fermierii români și să stimulăm producția internă de carne prin măsuri realiste, iar după acest prim pas putem pune în aplicare și celelalte mecanisme de sprijin pe care le avem pregătite!” a transmis Chesnoiu.