Cea de-a cincisprezecea promoţie de absolvenţi la USAMV Slatina, viitorii specialişti în agricultură

0
853

Emoţii pentru studenţii filialei din Slatina a Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, care au absolvit cursurile facultăţii, vineri, 15 iunie 2018, fiind organizată cu acest prilej o ceremonie desfăşurată la sediul filialei din strada Strehareţi. Este vorba de cea de-a cincisprezecea promoţie de absolvenţi a instituţiei de învăţământ superior, 63 la număr în acest an, care au participat la festivitatea de absolvire, alături de profesorii lor, de conducerea facultăţii şi de invitaţi speciali.

La evenimentul de închidere desfășurat în amfiteatrul Facultăţii de Management, Filiala Slatina au participat profesor universitar doctor Dinu Toma, decanul Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară București, Liviu Mărcuță, prodecanul Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală București, directorul filialei Slatina a USAMV, lector univ dr. Victor Tița,  vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu, fostul directorul al filialei Slatina a USAMV, Ion Bozgă, directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Florin Dumitru, inspectorul școlar Vera Rachină, reprezentantul Primăriei Slatina, Mugurel Manea, dar și numeroase cadre didactice și studenți.

Directorul filialei Slatina a USAMV, Victor Tița, a spus că, deși cei 63 de absolvenți mai au un hop de trecut, și anume susținerea examenului de licență, este convins că noțiunile dobândite de aceștia în timpul facultății îi vor ajuta să treacă și peste acest ultim examen. Directorul Tița a mai spus că mulți dintre studenții care au absolvit cursurile acestei facultăți au deja propria afacere. Sunt 63 de absolvenți pe care îi avem astăzi alături de noi. Ei mai au un pas. Urmează examenul de licență care se va susține în zilele de 5 și 6 iulie. Este o festivitate de absolvire cu emoții ca de fiecare dată. Avem nostalgia timpului care trece și o să-i îndemn pe studenții noștri să se întrebe fără a lăsa întrebarea retorică, cum ne trece timpul? Consilierea și orientarea funcționează la noi. Este foarte importantă implicare studenților noștri. Mulți dintre ei au deja propriile afaceri, dar în același timp avem și studenți care lucrează în alte domenii, nu neapărat în domenii legate de managementul în agricultură, însă speranța este ca ei să-și orienteze energiile, cunoștințele și competențele în așa fel încât să atragă fonduri europene, nu neapărat în domeniul agricol, a spus Tița.

Decanul Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dinu Toma, a subliniat faptul că absolvenții nu trebuie să uite niciodată cadrele didactice care i-au format profesional și să țină legătură din când în când cu acestea. „ Ne bucurăm ca de fiecare dată când o serie finalizează, ne și întristăm că ne despărțim, dar aceasta este viața. Le doresc tuturor  să-și realizeze visele și să nu uite că o bună parte din formarea lor inițială ni se datorează și să ne mai dea semne din când în când de ceea ce se întâmplă cu ei. Ne așteptăm ca bună parte din ei să fie angajați în scurt timp și evident că cei care doresc sunt invitați să continue studiile de master în cadrul facultății noastre. Avem cinci mastere care-i așteaptă, fiind disponibile 250 de locuri, dar dacă vor fi cereri putem să suplimentăm acest număr”, a conchis Toma.

Vicepreşedintele Consiliulul Judeţean (CJ) Olt, Virgil Delureanu,  și-a exprimat speranța că o parte dintre absolvenții acestei promoții să rămână în județul Olt, pentru a contribui, prin cunoștințele lor, la dezvoltarea agriculturii. „ Sper ca această promoție să rămână în județul Olt deoarece așa cum se știe județul Olt este un județ agricol, cum și întreaga Românie este o țară eminamente agrară. Sperăm ca acești absolvenți de facultate să ducă mai departe agricultura românească pe culmi înalte. Dacă vom continua să realizăm doar o agricultură de subzistență nu o să avem un cuvânt de spus în acest domeniu. De aceea, sper ca prin ei să realizăm ceea ce ne propunem, a subliniat vicepreședintele CJ Olt.

Fără mâncare și fără sănătate, nu putem trăi

Cu o vastă experiență profesională fostul director al USAMV, filiala Slatina, Ion Bozgă, a explicat de ce tinerii ar trebui să opteze pentru această formă de învățământ. Eu dacă aș fi în locul lor aș opta pentru această formă de învățământ pentru că creează premise de dezvoltare a formei agricole. Fără mâncare și fără sănătate nu putem trăi, iar mâncarea o produc și o manageriază ei, și absolvenții noștri. Este o meserie de viitor. Așa se explică faptul că în fiecare an avem locurile ocupate, și datorită formei bugetate, 35 de locuri bugetate și bursei de 1.400 de lei. Pe timpul meu nici femeia de serviciu nu avea salariul acesta. Este interesantă această formă de învățământ economică în agricultură. Toți absolvenții noștri găsesc locuri de muncă, fie în propriile afacere, fie în sistemul de stat, inclusiv în administrația publică locală”, a concluzionat Bozgă.

Șefa de promoție 2018 a Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, filiala Slatina, Luiza Roșiu, a declarat că pe parcursul celor patru ani de facultate a acumulat suficiente cunoștințe  pentru a-și deschide propria afacere și a accesa fonduri europene. Sper să-mi găsesc un loc de muncă în domeniu sau să-mi deschid propria afacere pe domeniul agricol și să accesez fonduri europene. De altfel, în acești patru ani am învățat cum să ne accesăm fondurile și tot ce avem nevoie pentru a deschide o nouă afacere, a conchis Roșiu.

 

Ilie Bîzoi