Patru firme din Olt au anunțat concedieri colective. Sute de angajați, lăsați pe drumuri

0
1680

Lunile aprilie și mai au venit cu vești proaste pentru angajații unor firme din județul Olt. Și asta întrucât conducerile a patru societăți urmează să disponibilizeze aproximativ 300 de salariați. Deja patronii celor patru firme au notificat, în scris, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt cu privire la concedierile colective.

Dificultăţile economico-financiare  îi determină pe unii patroni să ia decizii radicale în ce priveşte angajaţii. Este și cazul a patru angajatori din Slatina, Balș și Gostavățu, din domeniul confecțiilor textile și fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule, care se văd nevoiți să renunțe la aproximativ 290 de salariați. „ITM Olt a fost notificată de către patru societăți că în lunile aprilie și mai 2020 vor concedia colectiv 287 de persoane.  Este vorba despre o societate din Gostavățu care are ca obiect de activitate fabricare altor articole de îmbrăcăminte care urmează să disponibilizeze 18 salariați, o altă societate din Balș care are ca domeniu de activitate fabricare altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule care a anunțat concedierea a 215 angajați și două firme din Slatina care se ocupă cu fabricarea altor articole de îmbrăcăminte care urmează să restructureze 10 angajați, respectiv 44 de salariați”, a precizat șeful ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu.

Neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei

Legislația stipulează clar faptul că neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei. Potrivit Articolului 72 din Codul Muncii, în situaţia în care, ulterior consultărilor cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligaţia de a notifica în scris Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi  Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM-ul), cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere. Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de salariat, a unui număr de cel puţin zece salariaţi, dacă angajatorul are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi, dar mai puţin de 100. Aceeaşi prevedere se aplică şi la concedierea a cel puţin 10% din salariaţi, dacă patronul are cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300, respectiv cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul are o afacere cu cel puţin 300 de salariaţi. Conform legii, angajatorii care apelează la concedieri colective au obligaţia de a înştiinţa AJOFM, în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri. În plus, patronii trebuie să acorde preaviz angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi. În perioada preavizului, angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de AJOFM Olt ori de alţi furnizori de servicii de ocupare din sectorul public sau privat, acreditaţi în condiţiile legii. Mai mult, în vederea realizării serviciilor de preconcediere, angajatorii sunt obligaţi să înştiinţeze AJOFM Olt cu cel puţin treizeci de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. De aceste serviciile de preconcediere pot beneficia la cerere, şi alte persoane ameninţate cu pierderea locului de muncă.