Ce trebuie să știe oltenii despre RECALCULAREA PENSIILOR

0
1005

Persoanele pensionate anticipat parțial între ianuarie 2011 și mijlocul anului 2016 vor putea să ceară în curând recalcularea pensiilor, astfel încât să primească lunar o sumă mai mare. Măsura este inclusă în Legea nr. 216/2017, care a fost promulgată de președintele României și, pentru a se aplica, mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial, potrivit Avocatnet.ro.

Recalcularea se va face exclusiv la cerere, astfel că persoanele care n-o vor solicita nu se vor putea bucura de ea – vor rămâne cu exact aceeași pensie din prezent. Solicitările de recalculare vor putea fi depuse numai după intrarea în vigoare a Legii nr. 216/2017. Aceasta încă n-a apărut în Monitorul Oficial, dar va intra în vigoare la trei zile după iminenta sa publicare.

„Vor putea să ceară recalcularea cei care au obținut pensia anticipată parțială între ianuarie 2011 și 16 iulie 2016, însă numai dacă nu îndeplinesc, în luna depunerii cererii de recalculare, condițiile de pensionare pentru limită de vârstă. Cererile vor putea fi depuse la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al persoanei în cauză. După recalculare, noua sumă lunară va fi plătită pensionarilor începând cu luna următoare înregistrării cererii de recalculare la casa teritorială de pensii. De exemplu, dacă cererea va fi depusă în noiembrie 2017, pensia recalculată se va plăti din decembrie 2017″, potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Olt

Pensiile anticipate parțiale acordate între ianuarie 2011 și 16 iulie 2016 au fost calculate în baza unui sistem cu penalizări mai mari, în timp ce din 17 iulie 2016 se aplică un sistem cu penalizări mai mici și din acest motiv este bine să se solicite recalcularea. În județul nostru, aproximativ 1.000 de pensionari pot beneficia de noua reglementare.