Ce a decis conducerea DSVSA Olt în cazul focarului de pestă porcină africană de la Osica de Sus

0
956

Ca urmare a confirmării, în data de 23 decembrie,  virusului pestei porcine africane la probele prelevate de la două cadavre de porci domestici dintr-o gospodărie din comuna Osica de Sus, sat Osica, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a demarat, conform planului de măsuri pentru combaterea focarului, recensământul tuturor exploatațiilor non profesionale din localitățile aflate în zonele de protecție.

Este vorba despre 30 de localități și cinci fonduri de vânătoare din zona de protecție și de supraveghere, respectiv Osica de Sus, Vlăduleni, Ostrov, Bobu, Osica de Jos, Șopîrlița, Fondul de vânătoare 35 Bercica, Dobrosloveni, Potopinu, Cezieni, Corlățești, Bondrea, Dobrun, Roșienii Mari, Ulmet, Roșienii Mici, Chilii, Pîrșcoveni, Butoi, Olari, Osica de Sus, Peretu, Greci, Tomeni, Ipotești, Brîncoveni, Văleni, Ociogi, Mărgheni, Fălcoiu, Cioroiu, Cioroiașu, Fondul de vânătoare 37 Dobrosloveni, Fondul de vânătoare 22 Pîrșcoveni, Fondul de vânătoare 23 Slătioara și Fondul de vânătoare 36 Dobrun. În toate aceste localități a fost efectuat și examenul clinic al porcilor domestici. „Până în data de 28 decembrie 2018 au fost verificate aproximativ 6000 de gospodării. În urma examinării clinice a porcilor existenți în exploatații, nu au fost identificate semne clinice de boală. Acestă acțiune este în curs de derulare.

Gestionarii fondurilor cinegetice aflate în zona afectată de focarul de PPA la mistreți nu au raportat până în prezent identificarea de cadavre sau porci mistreți cu semne de boală”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Olt.

DSVSA Olt reia apelul către cetățeni să notifice orice modificare de status identificată la animalele existente sau eveniment înregistrat(mortalitate) medicului veterinar de libera practică împuternicit și DSVSA Olt în vederea aplicării în termen imediat a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială. DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai arată în comunicat.