Câte firme din Olt au solicitat șomajul tehnic pentru luna mai

0
181

Numărul firmelor din judeţul Olt care au solicitat indemnizaţia de şomaj tehnic pentru luna mai a depășit 1.000. Deşi, perioada de depunere a documentelor este până la finalul lunii iunie, deja 1.009 de societăţi au apelat la această măsură pentru un număr de 6.932 de salariaţi.

Procedura de depunere a documentelor este în desfăşurare, astfel că reprezentanţii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt se aşteaptă ca numărul firmelor care apelează la şomajul tehnic să fie similar celui din aprilie, când aproximativ 1.300 de societăţi, cu un număr de peste 13.000 de angajați, au apelat la acest sprijin financiar.

Pot beneficia de banii pentru șomaj tehnic firmele care au fost nevoite să îşi suspende activitatea şi să îşi trimită angajaţii acasă, din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit directorului executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt, Constantin Cîtu, termenul maxim de plată este de 15 zile de la data depunerii documentelor conforme. „Ultima raportare pe care o avem, miercuri dimineață, (n.red 10 iunie) a fost de 1.009 de firme cu 6.932 de angajați. Termenul de plată este de 15 zile de la data depunerii documentelor conforme”, a declarat directorul executiv al AJOFM Olt, Constantin Cîtu.

Angajatul aflat în șomaj tehnic va primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente. Angajatorii depun o cerere-tip, o declarație pe proprie răspundere și lista angajaților care nu mai pot lucra. Documentele trebuie urcate pe platforma aici.gov.ro.