Caricaturistul Gogu Neagoe, două preinfarcte în mai puțin de două luni

0
995

Caricaturistul Gogu Neagoe trece printr-o perioadă grea din punct de vedere medical. Olteanul a suferit două preinfarcte în mai puțin de două luni, ultimul având loc săptămâna trecută. În prezent se află acasă, în Osica de Jos, fiind într-o stare stabilă. Partea stângă, piciorul și mâna, și-o mișcă destul de greu, ceea ce îl determină să aibă mare grijă și să fie însoțit de mama sa la orice pas.

Partea stângă, mâna și piciorul, o mișc greu. Îmi e frică să ies din casă neînsoțit. Nu știu de la ce mi se trag aceste preinfarcte. Urmez un tratament recomandat de medicii de la Spitalul Militar din București. Cu ajutorul lui Dumnezeu este loc de mai bine. Să aveți grijă de voi, sănătatea este cea mai mare avere a omului.” a precizat caricaturistul.

Gogu Neagoe (45 ani) a urmat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, redenumit acum Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Activitatea sa a început în 1993 şi de atunci „a descris” prin caricaturi şi portrete pe loc, de la persoane obişnuite la personalităţi, printre care se numără Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci, Simona Halep, Kurt Thomas, primul gimnast american care a câştigat o medalie de aur la Campionatul Mondial de Gimnastică Artistică, Ion Ţiriac, Traian Băsescu sau Amza Pellea.

Gogu Neagoe este deseori solicitat de poliţişti sau procurori pentru a realiza portrete-robot care ajută la soluţionarea mai rapidă a cazurilor. În plus, el organizează şi Salonul de caricaturi la Festivalul Naţional de Caricatură şi Umor „Oltenii şi restu’ lumii”, din Slatina, judeţul Olt.

Artistul a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de pictură şi caricatură, iar lucrările sale se află în colecţii particulare din România şi din străinătate, dar sunt expuse şi în muzee de artă din Australia, SUA, China, Japonia, Iran, Franţa, Italia, Germania, Belgia, Bulgaria şi Grecia, se arată pe site-ul Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionşti din România, în care Gogu Neagoe este membru din 2006.

Totodată, el este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice din Germania din anul 2008. Societatea Umoriştilor Români a fost prima organizaţie a caricaturiştilor din România care a deschis saloane ale umoriştilor români în anii ‘20. Fondatorii societăţii au fost Ion Bărbulescu (B’Arg), Victor Ion Popa, Nicolae Tonitza, S. Maur, Iosif Steurer, Iosif Ross, Gruia, Dan Berceanu, Brutus Haneş, Ginsberg şi Gic Săvulescu. Astăzi, nu se ştie exact numărul caricaturiştilor români, însă Gogu Neagoe, din judeţul Olt, este considerat unul dintre cei mai buni caricaturişti din lume.