Care este pensia minimă în Italia? UITE DETALII AICI

0
609

Mulți români care au cotizat în diaspora se pot întreba cât este pensia minimă în Italia și dacă ei pot beneficia de acest venit. În ceea ce privește vârsta legală de pensionare, aceasta diferă de la o țară a Uniunii Europene la alta.

Românii din Italia au dreptul la pensie dacă sunt îndeplinite anumite cerințe, aceștia pot beneficia de pensie timpurie, adica pensie anticipată, sau pensie minimă. În această țară trăiesc minim 1.000.000 de români, însă regulile de pensionare sunt diferite față de România.

O pensie minimă în Italia ar putea urca de la 614 euro cât este în prezent, la peste 621 euro, o creștere mică. Echivalentul în lei ar fi de aproximativ 3000 de lei față de aproximativ 1200 de lei, atât cât este o pensie minimă în România.

În Italia se iese la pensie la 67 de ani, dar numai dacă ai muncit minim 20 de ani poți lua pensie. O altă cerință surprinzătoare în Italia pentru a lua pensie este aceea că pensionarul respectiv să fi ajuns la o pensie de 530 de euro, adică 2.650 de lei.

Altfel zis, cine nu a contribuit pentru a ajunge la acest nivel al pensiei nu poate ieși la pensie. Dacă nu a ajuns la acest nivel va continua să lucreze până la 71 de ani. Mai mult de atât, anii lucrați în afară se pun și la pensie în România.

Ai dreptul la prestații și pensie anticipată pentru limită de vârstă dacă: ai acumulat cel puțin 20 de ani de contribuții; ai îndeplinit noile cerințe de vârstă minimă, ajustate în timp în funcție de speranța de viață, care este de 67 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, se aplică până în 2026; ai încetat să lucrezi.

Dacă prima asigurare de muncă datează din ianuarie 1996, în lipsa celor 20 de ani de cotizare obligatorii, aveți dreptul la pensia pentru limită de vârstă cu minim 5 ani de cotizare și vârsta de 71 + 3 luni, dar contribuțiile nu vor fi luate în considerare.

Bonusul Maroni, pentru cei care continuă să lucreze

În Italia, vârsta medie de pensionare este de 64,2 ani, grație posibilității de a ieși mai devreme la pensie. Guvernul dorește însă să reducă numărul de pensionări anticipate pentru a evita dezechilibrele financiare. Printre măsurile pe care le-ar putea prelungi se numără regulile stricte pentru pensionarea anticipată.

De asemenea, guvernul încearcă, de asemenea, să facă mai atractic „bonusul Maroni”. Anul acesta, doar câteva sute de persoane au ales să continue să lucreze, deși îndeplineau condițiile pentru pensionarea anticipată, beneficiind astfel de contribuțiile proprii, 9,19% din salariu, direct în salariu. De asemenea, pensionarii din România beneficiază de reducere de 50% pentru biletele de tratament.

Executivul ia în calcul acum scutirea de impozit pentru aceste contribuții sau reducerea fiscalității. În plus, se analizează posibilitatea menținerii pensiei integrale pentru care care continuă să lucreze, chiar dacă au atins vârsta de pensionare.

Această măsură ar putea fi extinsă și la cei care au acumulat 42 de ani și 10 luni de contribuții. Astfel că, pentru românii care lucrează în diaspora este foarte important să știe cât este pensia minimă în Italia.

SURSA: https://www.bzi.ro