CARAVANA CULTURALĂ A ROMILOR 2019 CONTINUĂ ÎN JUDEŢUL OLT

0
122

Ediţia din 2019 a Caravanei Culturale a Romilor a început vineri, 12 iulie, în mijlocul comunităţii de romi din Piatra Sat, Oraş Piatra-Olt. Următoarele două opriri ale Caravanei Culturale vor fi tot în judeţul Olt, la Corabia (18 iulie) şi Caracal (19 iulie).

Programul Caravanei va continua în iulie şi august 2019, în alte localităţi din Olt şi Dolj. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher (CNCR-RK), în parteneriat cu sucursalele judeţene ale Partidei Romilor Pro-Europa.

Caravana Culturală a Romilor a ajuns la cea de-a cincea ediţie, propunându-şi să ducă în fiecare an cultura romă cât mai aproape de public, în diferite regiuni din ţară. Anul acesta, opririle Caravanei vor fi în judeţele Olt şi Dolj, iar cea mai mare parte dintre activităţile desfăşurate se vor adresa copiilor. „Am constatat de-a lungul timpului că unele dintre programele cu cel mai mare impact asupra publicului sunt cele dedicate copiilor. Un excelent exemplu este entuziasmul copiilor care au ocazia să vadă o piesă de teatru pentru prima dată în viaţa lor. A fi martor la un astfel de moment îţi dă energia necesară pentru sute de ore de muncă viitoare. În plus, desigur, nu vorbim doar despre bucuria imediată a copiilor, ci şi despre transformările pe termen lung asupra lor aduse de educaţie şi de produsele culturale. Din acest motiv, am avut mereu grijă ca activităţile noastre să le fie dedicate în mare parte.“ – a declarat Mihai Neacşu, Directorul Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Joi, 18 iulie, Caravana Culturală a Romilor va ajunge la Corabia (Str. Timiş, nr.61), iar vineri, 19 iulie, la Caracal (Str. Carpaţi, nr. 73). În ambele zile şi localităţi, programul evenimentului va începe la ora 16.30 şi va include:

 

  • Expoziţie cu personalităţi rome, distribuire de CD-uri (poveşti celebre în variantă bilingvă, româneşte şi romani, filmul „Ioana. O rugă, o dorinţă, un vis împlinit“) şi cărţi apărute la Editura Centrului Naţional de Cultură a Romilor;
  • Promovarea unor modele profesionale, cu scopul de a trezi interesul copiilor pentru alegerea unei meserii (cu sprijinul echipajelor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, care îşi vor prezenta atribuţiile şi dotările);
  • Piesa de teatru pentru copii „Prinţul cel obraznic şi bătrânul înţelept“, după Anton Pann, în scenariul şi regia lui Sorin Sandu;
  • Concert Formaţia George Calofir, alături de un exponent de marcă al muzicii lăutăreşti tradiţionale rome, Neluţă Neagu.

Caravana Culturală a Romilor îşi propune să susţină şi să promoveze cultura romilor, tradiţională sau modernă, ajutând la consolidarea stimei de sine etnice a cetăţenilor români de etnie romă şi la crearea unui dialog cultural între cetăţenii români, indiferent de etnia lor.