CARACAL: SENS GIRATORIU ÎN ”INTERSECȚIA MORȚII”!

0
3040

În sfârșit, după ani de zile, în care mulți oameni și-au pierdut viața sau au fost grav sau ușor răniți, ”intersecția morții”, între Caracal și Drumul de Centură al orașului, a fost parțial și temporar modernizată.

S-a realizat un sens giratoriu, improvizat și după cum ne-au declarat reprezentanții Direcției Naționale de Drumuri Craiova, în lunile mai-iunie 2024 se va da în funcțiune un sens giratoriu permanent. Această realizare va genera și alte lucrări de modernizare  și amenajare a intersecției respective.

Totuși, ne permitem să facem câteva observații și sugestii referitoare la intersecția așa cum a fost ea dată în folosință, cu noua semnalizare rutieră și sensul giratoriu provizoriu.

Printre altele, un sens giratoriu bine realizat, cu respectarea unor norme de ordin tehnic și de funcționalitate, are rolul de a mări siguranța în traficul rutier (mai ales aici!!!), prin reducerea vitezei de deplasare și respectarea normelor de circulație privind prioritatea de trecere!

Ori, să mă scuze specialiștii de la sistematizare (D.N) și de la Poliția Rutieră Olt, sunt vizibile multe greșeli de realizare a sensului giratoriu care vor afecta în continuare siguranța rutieră în această zonă.

Vă prezentăm alăturat o intersecție cu sens giratoriu, proiectată și realizată după normele tehnice și de siguranță națională, corectă și eficientă.

Priviți apoi și o fotografie cu actuala semnalizare și realizare a sensului giratoriu pe care l-au supus  analizei mai sus!

Traficul rutier se va încetini, prin reducerea obligatorie a vitezei și intra într-un ocol pe un singur sens în jurul insulei centrale.

Trebuie ținut cont de niște elemente de ordin tehnic, în raport de lățimea părții carosabile pe calea inelară, la intrare, lungimea insulei separatoare, lungimea marcajului insulei separatoare, lățimea benzilor pe calea insulară și altele. 

Ori se constată că, deși este provizorie, intersecția nu respectă multe reguli de prioritate și circulație: autovehiculele nu intră în … sensul giratoriu, ci, practic trec pe lângă el, ceea ce face ca șoferii să nu reducă viteza și să o mențină la aceeași cotă ridicată.

Mai ales pentru cei care circulă pe drumul de centură al municipiului Caracal (DN6) și în condiții de vizibilitate redusă.

Semnalizarea rutieră în zonă este aproape perfectă, poate se impună și patru benzi denivelate pentru reducerea vitezei pentru cei care intră în intersecție.

Este foarte bine că s-a realizat acest sens giratoriu și sperăm că va fi de bun augur ca nu vor fi și alte accidente rutiere grave.

!!! Ne surprinde neplăcut și nu ne miră faptul că Poliția Rutieră Olt nu a întreprins nimic  în mass-media locală pentru a informa șoferii din zonă despre noua semnalizare rutieră realizată la Caracal.

Despre a afla și a observa: dacă se respectă regulile de prioritate, sunt imperfecțiuni și aspecte care pot afecta siguranța traficului rutier etc.!

P. Calciu