CAO: Noi investiții în comunele Rusănești, Giuvărăști, Izbiceni și Tia Mare

0
403

Compania de Apă Olt, reprezentată prin directorul general Cătălin Ușurelu, a semnat, marți, 23 noiembrie încă un contract din cele 26 de contracte de lucrări din cadrul proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”.

Contractul de lucrări ”Extinderea facilităților de captare și tratare apă potabilă în aglomerările Giuvărăști -Izbiceni și Rusănești” prevede construirea unei stații de tratare a apei pentru eliminarea fierului și manganului și dezinfecția apei, în aglomerarea Giuvărăști- Izbiceni. Stația de tratare va fi proiectată pentru un debit maxim zilnic de 1343,8 m3/zi.  Se va construi și un rezervor de înmagazinare apă potabilă, o stație de pompare apă potabilă, un bazin de retenție ape de la spălare filtre, o conducta de aducțiune a apei de la gospodăria de apă la rețeaua de distribuție, în localitățile componente ale aglomerării: Izbiceni, Doanca, Tia Mare, Potlogeni, Giuvărăști.

În Rusănești, se vor construi o stație de tratare a apei pentru eliminare nitrați și dezinfecția apei, proiectată pentru un debit maxim zilnic de 858,0 m3/zi, un rezervor de înmagazinare apă potabilă, o stație de pompare apa potabilă, un bazin de retenție ape de la spălare filtre, o conductă de aducțiune a apei de la gospodăria de apă la rețeaua de distribuție.

Valoarea contractului este 16.615.790,00 lei fără TVA, din  care, conform schemei de finanţare, 85% reprezintă finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană iar 13% constituie co-finanțare naţională și 2% constituie co-finanțare din Bugetul Local, iar durata de execuţie a contractului este de 34 luni.

Pentru comunele Rusănești, Giuvărăști, Tia Mare și Izbiceni, construim două din cele opt stații de tratare a apei, câte sunt prevăzute în proiectul cu finanțare europeană pe care îl implementăm, acum, în 25 de localități din județ, “Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”.

Știm cu toții că una dintre marile probleme este calitatea apei extrase din sol care conține cantități mari fier și mangan. De aceea, am alocat o parte din fonduri pentru construirea de stații de tratare acolo unde există probleme din cauza turbidității apei.

Scopul nostru este să îmbunătățim permanent calitatea apei furnizate pentru siguranța și sănătatea locuitorilor din localitățile unde suntem prezenți.  Contribuim în acest fel la dezvoltarea localităților unde facem aceste investiții pe fonduri europene și ne implicăm activ în viața comunităților locale, pentru că noi suntem parte din fiecare comunitate”, a explicat Cătălin Ușurelu, director general Compania de Apă Olt.

Tot în cadrul proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”, Compania de Apă Olt execută și lucrări de extindere a rețelelor de apă și apă uzată în cele patru comune.

Rețeaua de alimentare cu apă din comuna Rusănești se va extinde cu 10,819 kilometri, iar rețeaua de apă uzată cu 8,836 kilometri. În comuna Tia Mare, rețeaua de canalizare se va extinde cu 7,772 kilometri, în comuna Giuvărăști, rețeaua de alimentare cu apă se va extinde cu 9,128 kilometri, iar în comuna Izbiceni, rețeaua de alimentare cu apă se va extinde cu 8,941 kilometri.