După o absență de 2 ani din cauza pandemiei, Festivalul celui mai dinamic și spectaculos dans din folclorul românesc – Călușul, revine pe scena Teatrului de Vară din Municipiul Caracal cu cea de 51-a ediție. Timp de 3 zile, în săptămâna Rusaliilor, Caracalul a fost luat cu asalt de cetele de călușari care și-au dat întâlnire în municipiul din Câmpia Romanațiului, pentru a participa la spectaculoasa întrecere călușerească organizată de Centrul Cultural municipal “Radu Șerban”, sub patronajul Primăriei Caracal și al Consiliului Local. După o paradă a portului popular desfăşurată cu alai pe stăzile municipiului ,la care au participat toate cetele de căluşari şi Ansamblurile invitate în Festival, după primirea acestora pe platoul din faţa Primăriei de către primarul Ion Doldurea, viceprimarul Marina Samiee și alte oficialități locale, au urmat trei seri la Teatrul de Vară, în care cetele de căluşari “au rupt scena”, întrecându-se în intensitatea focului dansului căluşeresc cu măiestriea şi spectaculozitatea specifice fiecărei formații.
Ultima seară a Festivalului, Seara de Gală, poate cea mai importantă pentru cetele de călușari, dar și pentru spectatorii care au umplut incinta Teatrului de Vară, a fost una cu adevărat specială. După evoluția cetelor de călușari în cele trei seri ale Festivalului, juriul a deliberat și a desemnat câștigătorul întrecerii călușerești în cea de-a 51 ediție. Trofeul Festivalului Internațional de Folclor “Călușul Românesc”, a fost câștigat de călușarii Ansamblului “Romanați”, al Centrului Cultural Municipal “Radu Șerban” din Caracal. Trofeul a fost oferit de către Ion Doldurea, primarul localității, vătafului și instructorului artistic Cristian Velea.Felicitări!.
După evoluția formațiilor de călușari premiate, seara de gală a continuat cu Ansamblurile invitate din țară și a fost încheiată pe ritmuri bulgărești de Ansamblul „Mladost” din Montana- Bulgaria.
La final, despre cea de-a 51 ediție a Festivalului, se poate spune că a fost o ediție mult așteptată nu numai de cetele de călușari ci și de publicul caracalean dornic de zgomotul tarapanelor și a strigătelor de „hălăi-șa”, o ediție bine organizată la care și-au adus contribuția toți truditorii Centrului Cultural municipal Caracal; artiști, mașiniști, sunetiști, regizori, coregrafi și personal auxiliar, care au făcut să nu existe sincope în desfășurarea celebrei manifestări . Jos Pălăria!
Doru Tudor