Autoritățile din Caracal, în luptă cu ambrozia

0
545

Multe persoane consideră primavara ca fiind sezonul polenului. Există, însă, o plantî care atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până la sfârșitul lui octombrie. Este vorba despre ambrozie – acest tip de polen poate provoca rinita alergica sezoniera cunoscuta și sub denumirea de “febra fanului”.
Pentru a proteja locuitorii municipiului Caracal de îmbolnăvirile cauzate de ambrozie, autoritățile locale vor demara o amplă acțiune de eliminare a aceste plante.
”Primăria municipiului Caracal demarează o amplă campanie de combatere a ambroziei, care îmbolnăvește anual mii de oameni. Pentru ca acțiunea noastră să dea rezultate, este nevoie, însă, și de implicarea administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole, dar și a proprietarilor sau deținătorilor de terenuri din Caracal. Aceștia au obligația ca până la sfârșitul lunii iunie să respecte legea și să îndepărteze ambrozia de pe proprietățile lor, evitând astfel eventualele amenzi.

De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca, pe terenurile afectate de lucrări, să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării și răspândirii buruienii ambrozia.
Potrivit Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cuantumul amenzilor pentru cei care nu-și curăță terenurile este de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 20.000 de lei, în cazul firmelor.

Astfel, proprietarii terenurilor extravilane au obligația, ca în termenul stabilit de legiuitor, să acționeze la îndepărtarea acestei plante. În caz contrar se vor aplica sancțiuni contravenționale individuale, de către Garda de Mediu, pentru nerespectarea obligațiilor legale.” a declarat edilul municipiului Caracal, Liviu Rdau.

Florina DINU