Au apărut pepenii de Dăbuleni. Cum alegi cel mai bun pepene roșu

0
208

Pepenele roșu este fructul vedetă al verii. Savurat oriunde în aer liber sau acasă, nimic nu se compară cu o felie de pepene răcoritoare. 
Faimoși pepeni de Dăbuleni au apărut deja pe tarabele din marile orașe.

Recolta din acest an a fost influențată de condițiile meteorologice, cu temperaturi ridicate, ceea ce a permis producătorilor să scoată pepenii pe piață cu două săptămâni mai devreme decât în mod normal.
Aceștia se vând la Dăbuleni cu 2 lei/kg dar ajung pe tarabe la prețuri și de trei ori mai mari.

În Oltenia sunt cultivate mii de hectare de pepeni dar și în alte zone din țară cum ar fi: Brăila, Galaţi, Buzău, Timiş sau Teleorman. Cu o recoltă de 140.000 de tone de pepeni verzi, România ocupă locul 4 în UE, potrivit observatornews.ro.

Cum alegi cel mai bun pepene roșu 

Alege pepenele cu forma uniformă, fără lovituri, tăieturi sau alte urme. Mai mult, ca să faci mereu alegerea corectă, uită-te după cel cu pete gălbui-portocalii, ceea ce arată faptul că a avut contact cu solul, de unde rezultă că s-a dezvoltat natural și în condiții bune.
Verifică-i greutatea. Indiferent de mărimea lui, un pepene copt trebuie să aibă o greutate pe măsura dimensiunii.
Testul sunetului. Bate cu degetele în coaja pepenelui, iar dacă se aude un sunet gol în interior este perfect Înseamnă că acesta este copt.
Codiţa trebuie să fie verde. Un pepene care a fost cules cu multe zile în urmă are codița uscată. Lipsa cozii este, de asemenea, un indiciu al prospeţimii.