Ați primit o amendă de circulație? Iată cum puteți scăpa de ea

0
776

Chiar dacă ați încălcat legea ca șofer, o greșeală din procesul verbal vă poate scăpa basma curată. Tot ce trebuie să faceți este să verificați cu atenție procesul verbal întocmit de polițist.

Legea spune că dintr-un proces-verbal nu trebuie să lipsească data şi locul unde acesta este încheiat. În plus, agentul trebuie să precizeze şi actul normativ prin care se sancţionează contravenţia.

 

Amenzile pot fi contestate. Cum? Ne explică avocatul Mihai Tudor Iorga

Împotriva procesului-verbal întocmit de agentul rutier se poate face plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei circumscripție a fost constată fapta.

În mod obligatoriu procesul-verbal trebuie să conțină anumite date, informații a căror lipsă atrage nulitatea actului. Cu titlu de exemplu: lipsa numelui, a prenumelui și a calității agentului constatator, lipsa numelui, a prenumelui și a datelor personale ale contravenientului, descrierea incompletă a faptei, neindicarea căii de atac și a instanței unde se depune acțiunea, lipsa semnăturii agentului constatator și neaducerea la cunoștință a dreptului de a formula obiecțiuni sunt sancționate cu nulitatea procesului-verbal de contravenție.

De asemenea, în practica instanțelor de judecată s-a confirmat teoria conform căreia lipsa semnăturii unui martor asistent atrage nulitatea numai dacă cel sancționat demonstrează că i s-a produs o vătămare care îi afectează drepturile procesuale și îl pune în imposibilitate de a se apăra în mod eficient în cadrul procesului.

Totodată, un alt caz de nulitate condiționată de vătămare este atunci când procesul-verbal nu cuprinde sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp în care acesta este suspendat și a temeiului juridic.

În curând va intra în vigoare modificarea adusă Codului Rutier, astfel încât se interzice utilizarea aparatelor radar din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive. În caz contrar, procesele-verbal astfel întocmite sunt nule.

De menționat că, pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul va putea achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.”

 

DUPĂ CÂT TIMP ȘI CUM SE PRESCRIU AMENZILE PRIMITE DE ȘOFERI

„Aplicarea sancțiunii contravenționale se prescrie în termen de șase luni de la data săvârșiri faptei. În ceea ce privește amenzile pentru lipsa rovinietei valabile, termenul este de patru luni. Altfel spus, dacă procesul-verbal nu este încheiat în maximum șase, respectiv patru luni, amenda nu mai poate fi aplicată.

Întocmai, inclusiv comunicarea procesului-verbal trebuie să fie efectuată în cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii contravenționale, altfel dreptul de a pune în executare sancțiunea se prescrie.”, explică avocatul Mihai Tudor Iorga. 

Plata amenzilor se face și online

Plata online a amenzilor de circulație se face pe platformă Ghișeul.ro. Dovada plătii amenzii de circulație se poate trimite, scanată, pe adresa de e-mail a fiecărui inspectorat de poliție județean, precum și a Brigăzii Rutiere București. Adresă de e-mail pentru București este: oug41.2016.br@b.politiaromana.ro.

 

Circulați fără ITP, amendă ajunge pană la 5800 de lei

Cei care circulă fără ITP valabil este că, de fapt, contravenientul va primi două amenzi. Având în vedere că înmatricularea autovehiculului este suspendată automat în momentul în care se constată că ITP-ul nu este valabil, înțelegem că agentul rutier va aplica două contravenții: una pentru că se circulă fără ITP valabil și încă una pentru că se suspendă înmatricularea. Conform Codului Rutier în vigoare, cele două amenzi cumulate pot avea valori cuprinse între 2610 de lei și 5800 de lei.

Amenzi pentru nepurtarea centurii de sigurantă

Șoferii care nu poartă centură și sunt prinși de poliție vor primi o amendă și două puncte de penalizare, conform Codului Rutier în vigoare.

OUG nr. 195/2002 stabilește că șoferul și pasagerii dintr-un autovehicul sunt obligați să poarte centură de siguranță, altfel riscând amendarea. Cum punctul de amendă a rămas la 145 de lei, înțelegem că amendă minima pe care o poți primi pentru lipsă centurii este de 290 de lei.

Sursa:realitatea.net