APM Olt marchează Ziua Mondială a Mediului

0
170

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Olt celebrează la data de 5 iunie  Ziua Mondială a Mediului, zi instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi care reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite.

Tema pentru Ziua Mondială a Mediului din acest an este: „Combate poluarea cu plastic”. Sloganul din acest an, se vrea a fi un îndemn pentru noi toţi de a contribui din ce în ce mai mult la păstrarea unui mediu curat și sănătos, fără deșeuri din plastic, care constituie o problemă ecologică uriașă a zilelor noastre, rezultată din cantitățile uriașe de deșeuri din plastic care sunt aruncate iresponsabil în natură.

Poluarea cu plastic afectează pământul, apele, animalele, păsările, oamenii, ecosistemul în care trăim și trebuie menționat că poluarea cu plastic vine în cea mai mare parte de la produsele sau ambalajele de unică folosință pe care oamenii le aruncă imediat după folosire, constituind deșeuri nedegradabile. Noi toți putem face câte ceva pentru a nu polua mediul cu plastic și să avem o atitudine de respect pentru natură prin diferite acțiuni, cum ar fi: să încercăm să folosim ori de câte ori se poate, produse cu durată mai lungă de folosire și să evităm produsele de unică folosință, să colectăm deșeurile, selectiv, acasă, la școală, la serviciu, contribuind astfel la reciclarea acestora, să nu aruncăm deșeurile sau ambalajele din plastic oriunde, ci numai în locurile amenajate, etc. Dacă facem aceste lucruri, atunci înseamnă că iubim natura, ne pasă de ea, o protejăm, pentru noi și pentru generațiile viitoare. Ziua de 5 iunie trebuie să fie pentru toţi locuitorii Pământului un prilej de recunoştinţă pentru natura care ne-a dat tot ce ne-a trebuit, de bucurie pentru minunăţiile ei care ne înconjoară şi de speranţă pentru generaţiile viitoare de avea o natură poate la fel de frumoasă ca acum ”, a precizat Dorel Şteomlega, directorul executiv al APM Olt.

Ziua de 5 iunie a fost declarată ca Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm în perioada 3-14 iunie 1972 şi care a reunit reprezentanţi ai 113 naţiuni.

Ilie Bîzoi