Oamenii de afaceri din România sunt din ce în ce mai nemulțumiți de actuala guvernare pentru modul în care tratează mediul de afaceri autohton, în mod special. Taxele și impozitele au crescut mult iar contribuția la asigurările sociale s-a majorat pe nepusă masă, timp în care prețurile la energie electrică, gaze și combustibil au luat-o razna.
Multe societăți comerciale, mai ales cele care lucrează în domeniul textil și al tricotajelor, și-au închis porțile sau au făcut reduceri de personal. La toate astea se adaugă modul prin care agenții economici sunt hăituiți de către ANAF și celelalte instituții ale statului. De la blocările de conturi, sechestre pe bunuri și valori, executări silite sau amenințările cu închisoarea, ANAF a devenit o adevărată inchiziție care, uneori, abuzează de drepturile oferite de legea în domeniu.
Am citit un interviu, acordat chiar în acest cotidian, prin care domnul Cornel Vlădescu, sef adjunct ,,Colectare’’ în cadrul A.J.F.P. Olt se lăuda cu cele peste 52.000 de titluri executorii aplicate, cu cele 40.000 de popriri pe conturi bancare și aproape 7.000 de popriri pe venituri terți. Nu întâmplător, în aceste trei luni ale anului, în Olt și în România, au crescut la aproape sută la sută (față de perioada anului trecut) numărul societăților comeciale care și-au încetat activitatea (prin faliment sau la cerere).
Un mare abuz pe care nimeni nu-l analizează public și la nivel național este acela prin care administratorii sunt hăituiți de către ANAF , prin sechestru asiguratoriu, sau\și popriri ilegale de conturi personale. Toate acestea, fiind ilegale, sunt soluționate de instanțe în favoarea oamenilor de afaceri sau administratorilor purtați pe drumuri și traumatizați psihic. S-au trezit, și după zece ani, că ,,x’’ sau ,,y’’ administrator este obligat sa plătescă restanțe financiare deși societatea a fost radiată! Credem că, nu prin forță , amenințări, abuzuri și o legislație greoaie, nesigură, oamenii de afaceri trebuie să-și achite datoriile la bugetul statului!
Ana-Maria Calciu