Amenzi de până la 1500 lei pentru chiriașii gălăgioși

0
140

Conviețuirea la bloc în regim de chirie nu este chiar simplă și presupune un set de reguli care trebuie respectate, altfel pot sa apară tensiuni între locatari.

Unul dintre cele mai comune motive de dispută între vecini este generat de zgomotele produse de chiriași care pot duce la aplicarea unor amenzi de pana la 1500 de lei, scrie romaniatv.net.

Există situații în care vecinii se simt deranjați de orice zgomot provenit din apartamentul închiriat, ceea ce poate conduce la reclamații către autorități. Acest lucru poate culmina cu aplicarea unor amenzi substanțiale. Deși în multe cazuri se poate ajunge la o înțelegere între părți pentru a asigura o conviețuire armonioasă, reacțiile exagerate ale vecinilor pot determina locatarii să se mute în cele din urmă din locuință.

Reacțiile exagerate ale vecinilor pot crea conflicte în evoluție între chiriași și proprietarii apartamentelor în care aceștia locuiesc. Deși chiriașii pot fi persoane cinstite și respectuoase care își doresc o conviețuire pașnică, vecinii lor, deținători ai locuințelor, pot interpreta orice zgomot ca fiind deranjant.

Un exemplu elocvent este povestea unui chiriaș care, având doi copii mici, a fost nevoit să solicite sfaturi pe un grup de socializare, după ce vecinii săi s-au plâns constant de zgomotul pe care îl produceau copiii săi.

Problemele dintre locatari pot deveni frecvente și tensionate, iar orice gest sau zgomot poate escalada într-o dispută. Legislația în vigoare stabilește orele de liniște, însă există cazuri în care asociațiile de locatari își impun reguli suplimentare.

Potrivit Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, tulburarea liniștii locatarilor prin producerea de zgomote între orele 22:00-8:00 şi 13:00-14:00 poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei, în funcție de intensitatea și frecvența deranjului. Pentru zgomote putenice în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor reglementate special, amenda este între 200 și 1.000 de lei.