Alro Slatina continuă programul de modernizare a cuvelor de electroliză

0
259

Alro Slatina a încheiat primul semestru din 2023 cu rezultate financiare în scădere, pe fondul declinului preţului mediu al aluminiului şi al închiderii temporare a rafinăriei ALUM. Alro va continua programul de modernizare a cuvelor de electroliză, având ca scop atât creşterea eficienţei energetice, cât şi beneficiul asupra mediului pentru sectorul de electroliză, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Alro S.A. este o subsidiară a Vimetco Plc, un producător şi procesator integrat vertical de aluminiu.

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: Alro S.A. (ALR) – producătorul de aluminiu, Alum S.A. (BBGA) – producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I Ltd. – societatea de extracţie a bauxitei, Vimetco Extrusion SRL – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding şi de management, Global Aluminium Ltd. – societate de tip holding, Bauxite Marketing Ltd. – marketing şi Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. Având această structură, Grupul a creat un lanţ de producţie integrat, asigurând materiile prime pentru Alro.

La data de 31.12.2022, acţionarul majoritar al companiei era Vimetco Plc Nicosia, cu o deţinere de 54,18% din capitalul social, în timp ce al doilea cel mai mare acţionar era Pavăl Holding (23,21%), vehiculul de investiţii al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl de la Dedeman, care au averi de peste un miliard de dolari. De asemenea, Fondul Proprietatea deţinea, la data menţionată, 10,2% din capitalul social al producătorului de aluminiu.

Directorul general al companiei este Gheorghe Dobra, cu aproape trei decenii la conducerea companiei. În timpul mandatului domnului Dobra, Alro a devenit cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capitalizare de piaţă de 1,12 miliarde de lei.

• Preţul aluminiului, în continuă scădere după recordul din martie 2022

Preţul mediu al aluminiului pe Bursa de Metale de la Londra, în ultimul an (iunie 2022 – iunie 2023), s-a situat la 2.351 dolari/tonă, în scădere cu 2,1% comparativ cu perioada similară încheiată luna trecută. Preţul mediu al aluminiului la LME a fost de 2.180 dolari/tonă în iunie 2023, aflându-se pe un trend descendent în contextul scăderii preţurilor energiei.

Rezultate financiare în declin pentru Alro, în primul semestru din 2023

Alro Slatina a încheiat semestrul întâi din 2023 cu rezultate financiare în scădere atât la nivelul veniturilor, cât şi la nivelul profitabilităţii. Cifra de afaceri a grupului a scăzut în primul semestru din 2023 cu 25,5% comparativ cu perioada similară din 2022, în principal din cauza declinului cotaţiilor LME şi a închiderii temporare a rafinăriei ALUM.

În privinţa costului bunurilor vândute, grupul a înregistrat un declin de 9%, cu mult sub scăderea de 25,5% a veniturilor. Creşterea cu 15% a cheltuielilor generale şi administrative a condus la o pierdere operaţională de 5,46 milioane de lei.

Astfel, grupul a încheiat primul semestru din 2023 cu o pierdere netă de 164 de milioane de lei, comparativ cu profitul net de 15,3 milioane de lei din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rezultatele în scădere nu au avut un impact semnificativ asupra evoluţiei acţiunilor companiei. De la începutul anului până în prezent, dinamica acţiunilor este una pozitivă (+2,2%) în timp ce, în ultimul an, acţiunea a înregistrat o creştere de peste 20%.

În perioada de raportare, încheiată la 30 iunie 2023, nu au fost distribuite dividende interimare de către Grup.

• Alro are ca ţintă creşterea eficienţei energetice

Alro va continua programul de modernizare a cuvelor de electroliză, având ca scop creşterea eficienţei energetice, unde înregistrează cel mai mare consum, dar şi impactul asupra mediului înconjurător.

De asemenea, programul de investiţii pentru 2023 vizează creşterea producţiei de aluminiu cu valoare adăugată mare şi foarte mare, pentru industrii sofisticate precum cea aerospaţială şi auto. Investiţiile în tehnologie au adus recunoaştere internaţională, Alro obţinând Certificarea ASI Performance Standard V3 la operaţiunile sale din Slatina. Certificarea acoperă, după cum se menţionează în documentul oficial primit de companie: „Fabricarea şi vânzarea sleburilor din aliaj de aluminiu, barelor, sârmei, plăcilor şi tablelor obţinute prin turnare, laminare la cald, omogenizare, tratament termic, prelucrare mecanică, finisare şi testare pentru aplicaţii industriale, industria aerospaţială, auto şi de apărare”.

• Investiţii şi planuri ambiţioase

În cadrul evenimentului de tip „Ziua porţilor deschise”, organizat de companie cu ocazia împlinirii a 58 de ani de la turnarea primei şarje de aluminiu, conducerea sa, reprezentată de către Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie, şi Gheorghe Dobra, director general, au evidenţiat intenţia Alro de a se extinde în domeniul produselor cu valoare adăugată mare. În acest sens, compania are în plan dezvoltarea unor astfel de produse pentru industria aerospaţială şi auto, în scopul creşterii performanţelor financiare şi a competitivităţii pe piaţă. Pentru următorii cinci ani, compania are planificate investiţii de până la 250 milioane de dolari.

Recent, compania a anunţat inaugurarea unei investiţii în valoare de 11 milioane de dolari într-o nouă instalaţie de reciclare ecologică. Această investiţie marchează angajamentul Alro de a promova sustenabilitatea şi de a reduce impactul asupra mediului înconjurător. Instalaţia de reciclare va permite Alro să recupereze şi să valorifice deşeurile şi reziduurile de aluminiu generate în procesul de producţie. Acest lucru nu numai că reduce cantitatea de deşeuri eliminate, dar şi minimizează necesitatea de a extrage şi produce aluminiu nou din surse primare, care implică un consum mare de energie şi resurse. Prin această investiţie, compania îşi demonstrează angajamentul pentru sustenabilitate.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Alro

Oportunităţi

– Prezenţă solidă pe pieţe: Grupul Alro are o prezenţă puternică în multe sectoare industriale de pe pieţele internaţionale. Experienţa să şi axarea pe produsele laminate plate şi extrudate cu valoare adăugată mare (PVAM) îi permit să îndeplinească standarde tehnice şi de producţie specializate cerute de anumiţi clienţi.

– Portofoliu de produse diversificat: extinderea portofoliului Alro de produse cu noi soluţii cu valoare adăugată ridicată, care abordează provocări sau cerinţe specifice clienţilor (aliaje noi în curs de calificare pentru industria aerospaţială, plăci din aluminiu şi aliaje de aluminiu adaptate formatelor specifice ale clienţilor, adică tăiate la dimensiune).

– Bariere mari de intrare în această industrie, în special în ceea ce priveşte integrarea pe verticală (ca o companie să poată controla procesele de extracţie a bauxitei, de prelucrare a acesteia şi de producţie a aluminiului este nevoie de investiţii semnificative).

Riscuri

– Creşterea dobânzilor: compania este expusă creşterii ratelor de dobândă prin contractarea unor credite. Astfel, în condiţiile unor majorări suplimentare ale ratelor de dobândă, compania va înregistra creşteri semnificative ale cheltuielilor cu dobânzile şi va pune presiune pe capacitatea societăţii de a contracta noi credite la dobânzi accesibile.

– Competiţie acerbă: gradul de competitivitate este unul ridicat, în special din cauza companiilor producătoare de aluminiu din China.

– Preţul aluminiului este în continuă scădere: preţurile LME rămân sub presiune ca urmare a contracţiilor activităţii de prelucrare mondiale, cât şi a revenirii lente a economiei chineze, cu impact direct asupra rezultatelor financiare ale companiei.

– Eliminarea din indicele BET: începând cu 12 iulie 2023, ca urmare a debutului acţiunilor Hidroelectrica în componenţa indicelui BET, acţiunile Alro nu vor mai face parte din componenţa indicelui.

Sursă: www.bursa.ro