Alexandru Stănescu, mesaj de Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei

0
179

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a hotărât, în 1994, marcarea la 17 iunie a Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei.

Potrivit ONU, deşertificarea este fenomenul care afectează terenurile în zone aride, semiaride şi uscate. Este cauzată în principal de activităţile umane şi de variaţiile climatice. Deşertificarea nu se referă la extinderea deşerturilor existente. Aceasta se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă mai mult de o treime din suprafaţa funciară a globului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatarea şi utilizarea inadecvată a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, despăduririle, supraaglomerarea şi practicile de irigare necorespunzătoare pot submina productivitatea terenului.

Pe marginea acestui subiect, deputatul de Olt Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a făcut următoarea declarație:

Miercuri, 17 iunie, a fost declarată în 1994 de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite – Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei.

Seceta și deșertificarea reprezintă fenomene întâlnite din ce în ce mai des pe teritoriul României și, din dorința de a sprijini fermieriii români care au fost afectați de secetă sau alte fenomene meteolorogice nefavorabile, am inițiat “Legea anti-secetă”, care a fost votată de plenul Camerei Deputaților la sfârșitul lunii mai. Scopul prezentei legii este acela de a creea un cadru prin care să fie ajutați toți producătorii agricoli care au terenurile afectate în proporție mai mare de 30 la sută din cauza secetei sau a altor fenomene meteo extreme.” a precizat Stănescu.

Florina DINU