Topul spitalelor unde se dă cea mai mare șpagă din România

0
1714

Clasamentul a fost realizat prin tehnici de regrupare si centralizare a datelor obtinute prin intermediul mecanismului de feedback, realizandu-se în urma prelucrarii noi informatii agregate si sintetizate.

Anti-Bribery Synergy a publicat prima sinteza a unui indicator utilizat in vederea monitorizarii performantelor operationale în domeniul prevenirii și combaterii mitei în spitalele din Romania.

Pacienții au fost rugați să răspundă la următoarea întrebare: ”Vi s-au solicitat bani sau atenții către medici sau asistente?

Analizând primele poziții ale topului spitalelor în care se da cea mai mare șpagă din România constatăm că unitățile sanitare din capitală sunt fruntașe. Șapte din primele 10 poziții ale clasamentului sunt ocupate de spitalele din București, la care se adaugă Spitalul Județean de Urgență Brăila pe locul doi, Spitalul Județean de Urgență Ploiești pe poziția a noua, iar locul zece este ocupat de Spitalul Județean Argeș.

SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA – Bucureşti(B) 153 au spus că da

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA BRAILA – Brăila(BR)  147 au spus că da

SPITALUL CLINIC DE URGENTA SF IOAN – Bucureşti(B)   98

SPITALUL CLINIC FILANTROPIA – Bucureşti(B)   95

INSTITUTUL DE BOLI INFECTIOASE „Dr. MATEI BALS” – Bucureşti(B)  91

INSTITUTUL CLINIC FUNDENI – Bucureşti(B)   87

INSTITUTUL ONCOLOGIC PROF DR AL TRESTIOREANU – Bucureşti(B) 83

INSTITUTUL NATIONAL PENTRU SANATATEA MAMEI SI COPILULUI ALLESANDRESCU RUSESCU – Bucureşti(B) 80

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PLOIESTI – Ploieşti(PH) 71

SPITALUL JUDETEAN ARGES (PITESTI) – Piteşti(AG) 59

În Spitalele din Oltenia, șpaga este pe picior de plecare. Numărul celor cărora li s-au cerut mici atenții sau chiar bani este în scădere după cum reiese din sondajul de față:

45 din pacienții intervievați au recunoscut că în SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA DROBETA TURNU SEVERIN – Drobeta-Turnu Severin(MH) li s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente.

SPITALUL CLINIC MUNICIPAL FILANTROPIA CRAIOVA – Craiova(DJ) a fost ”reclamat” de 43 de pacienți, în timp ce doar 41 de olteni au răspuns afirmativ la întrebarea din sondaj cu privire la personalul din SPITALUL JUDETEAN SLATINA – Slatina(OT).

Județul Dolj se regăsesțe în clasament și cu SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE SI PNEUMOFTIZIOLOGIE „VICTOR BABES” CRAIOVA NR.3 – Craiova(DJ) unde unui număr de 17 pacienți li s-au solicitat mici atenții. Clasamentul unităților medicale doljene este completat de SPITALUL CLINIC DE NEUROPSIHIATRIE CRAIOVA – Craiova(DJ) acolo unde 16 au reclamat.

Cu un număr de 14 sesezări, SPITALUL MUNICIPAL CAMPULUNG – Câmpulung(AG) completează topul spitalelor din oltenia.

Nici în SPITALUL MUNICIPAL CARACAL – Caracal(OT) șpaga nu a fost desfințată în totalitate. Aici, 11 pacienți au nominalizat Spitalul din Caracal ca fiind locul în care asistenții sau medicii solicită șpagă.

Alexandra N.