16.7 C
Slatina
marți, mai 28, 2024
Acasă Actualitate Alertă pentru pensionari! Toate pensiile care trec de această sumă vor fi...

Alertă pentru pensionari! Toate pensiile care trec de această sumă vor fi impozitate cu 10%

0
1671
Anunţ de ultim moment, după ce un proiect controversat, aflat pe masa parlamentarilor, urmează să impoziteze pensiile cu 90%. Veniturile a mii de români vor fi grav afectate, însă proiectul de lege promite rezolvarea inechităţilor.

Pensiile ar urma să fie impozitate cu 90%. Este vorba de pensiile speciale foarte mari, peste 10.000 de lei lunar. Măsura a fost inițiată de senatorul PSD, Liviu Pop. Supraimpozitarea ar urma să se aplice în cazul pensiilor care depășesc o anumită sumă Acțiunea legislative dă o lovitură năucitoare foștilor magistrați. Propunerea de modificare a Codului Fiscal echivalează practic cu o plafonare a pensiilor, măsură pe care Pop o consideră una de echitate socială.

“Există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public, care sunt în medie la un nivel de 1150 lei și alte categorii de pensii, cum sunt cele de serviciu, care ajung și la peste 70.000 lei, suma din impozitul reținut la o astfel de pensie este de doar 7.000 lei, astfel că se impune o supra-impozitare a pensiilor mari. De asemenea, o medie a pensiilor plafonate la un cuantum de 20.000 – 30.000 lei, poate asigura și în România, la fel ca în multe alte state europene, un trai decent unui pensionar”, arată expunerea de motive.

Propunerea de modificare

”Art. 101 – Alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 lei lunar din pensii.

(2¹) Pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%.”

Un proiect de lege depus de către senatorul PSD, Liviu Pop, dă o lovitură năucitoare unei anumite categorii de pensionari.

Ce spune Codul Fiscal

Potrivit Codului Fiscal, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. În cazul celor care depășesc acest prag, se aplică un impozit de 10% însă numai pentru suma care trece de 2.000 de lei.

Potrivit inițiatorului, prevederea în cauză face ca pensiile foarte mari să nu fie impozitate cum ar trebui. Liviu Pop mai vrea şi vrea introducerea unui al doilea prag de impozitare, anume cel de 10.000 de lei. Cuantumul din pensie care trece de acest prag va fi impozitat cu nu mai puțin de 90%. El a susținut că banii obținuți ar putea fi folosiți pentru măsuri de protecție socială care să se adreseze comunităților vulnerabile. Practic, pensiile speciale nu vor putea depăși decât cu puțin pragul de 10.000 de lei.

Proiectul de lege a fost depus la Senat și este în perioada de dezbatere publică, înainte de a parcurge procedurile legislative.

Sursa: capital.ro