Alertă la Centrul de Transfuzii din Slatina din cauza virusului West Nile

0
400

Sângele donat la centrele de transfuzii va trebui verificat suplimentar, după ce 22 de persoane au fost infectate cu virusul West Nile, iar şase oameni şi-au pierdut viaţa din această cauză, potrivit  unui ordin dat de Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanții Centrului de Tranfuzii Sanguine din Slatina spun însă că nu au  primit nimic concret referitor la această verificare suplimentară, însă există anumite interdicții privind donatorii. „Această verificare suplimentară nu ține de noi, va fi făcută la București. Se colectează o eprubetă în plus de sânge de la donator, care va fi analizată special în vederea depistării acestui virus. Deocamdată, la Slatina nu primim donatori din zonele unde au existat persoane infectate cu acest virus. În județul Olt, figurează ca zonă critică- Corabia, mai exact,  localitatea Radomirești”, au explicat reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine din Slatina.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, acest virus se găseşte mai ales în zonele joase, de câmpie, acolo unde sunt lacuri, păduri şi, bineînţeles, ţânţari. În acest an au fost confirmate 22 de cazuri de meningite cu virus West Nile, dintre care şase decese, înregistrate în Bucureşti, Buzău, Brăila şi Olt. Toate aceste cazuri, depistate şi înregistrate în România, sunt cazuri sporadice şi în momentul de faţă „nu comportă riscul unei epidemii de amploare. De cinci ani, în perioada august-septembrie România se confruntă cu infecția acestui virus.

Simptomele în cazul infecției cu virusul West Nile sunt febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar și simptome neurologice — rigiditate a gâtului, vărsături, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară. Potrivit medicilor, 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome.

Măsurile de protecție recomandate sunt evitarea expunerii la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc), utilizarea substanțelor chimice repelente de țânțari, împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă, desecarea bălților de apă din jurul gospodăriilor și îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer.