Alertă! Centre de prelucrare a laptelui din Olt, închise de inspectorii sanitari veterinari

0
400

În primul trimestru al anului curent, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a desfășurat acțiuni de control pentru a preîntâmpina apariția îmbolnavirii oamenilor în urma consumului de produse alimentare de origine animală și nonanimală. În urma acestor verificări, inspectorii sanitari veterinari au aplicat amenzi în cuantum de aproximativ 25.000 lei, iar mai multe centre de prelucrare a laptelui au fost închise pentru nereguli privind nerespectarea şi neîntreţinerea condiţiilor de igienă.

Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni au fost: pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.), unitati de fabricarea produselor de panificatie şi a produselor de patiserie, unitati de prelucrare si conservare a legumelor şi fructelor, fiind verificate un număr de 326 unitați.

Au fost depistate abateri de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor fiind aplicate 8 avertismente şi 2 sancţiuni contravenţionale conform HG 984/2005, cu modificările ulterioare, în valoare de 11200 lei. Principalele nereguli constatate au fost nerespectarea condiţiilor de igienă, de manipulare a produselor alimentare, nerespectarea programelor de autocontrol,, funcţionarea fără a deţine document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

În perioada februarie – martie au fost efectuate controale în sectorul de producere a laptelui.

Au fost verificate atât exploataţiile de animale producătoare de lapte, cât şi centrele de prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei, aparţinând micilor producători care comercializează brânză în spaţiile special amenajate din cadrul pieţelor agroalimenatre şi a târgurilor.

Au fost identificate neconformităţi care au fost sancţionate contravenţional, astfel fiind aplicate 2 sancţiuni la exploataţii de animale pentru nerespectarea condiţiilor de igiena mulsului (spaţii de muls, echipamente), iar în cazul centrelor de prelucrare lapte s-au aplicat 11 avertismente şi au fost emise 8 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii pentru nereguli privind nerespectarea şi  neîntreţinerea condiţiilor de igienă a spaţiilor, echipamentelor şi nerespectarea programelor de autocontrol.

De asemenea, au fost realizate controale pentru verificarea respectării interdicţiei privind comercializarea animalelor vii în târgurile de animale din judeţ, care se menţine şi în prezent, ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul ţării.

Au fost depistaţi un număr de cinci deţinători de păsări vii care au fost sancţionaţi conform legii. Valoarea sancţiunilor aplicate a fost de 7500 lei.

S-au efectuat controale şi în trafic, fiind aplicat un avertisment şi o sancţiune contravenţională în valoare  de 6000 lei pentru transportul animalelor fară documentele legale.