ALARMANT! ZECI DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ, ACTIVE ÎN OLT

0
818

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că la această dată, pe teritoriul judeţului Olt, sunt confirmate 121 focare de pestă porcină africană (PPA) în 27 de localități.

Cele mai multe focare de PPA au fost confirmate la Orlea – 17 focare, Grojdibodu-12 focare ,Sprîncenata-11 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare și Stoeneşti-9 focare.

De asemenea, au fost confirmate șapte focare la Cilieni și Grădinile, cinci focare la Gura Padinii; Studina, Potcoana (Fălcoeni și Sinești), Gîrcov și Crîmpoia, câte patru focare, extravilanul localităţii Ianca, Drăgăneşti Olt și Dăneasa, câte trei focare, Văleni, Ianca, Ipotești, Șerbănești și Ghimpețeni, câte două focare, Coloneşti, Vîrtopu, Brebeni, Fărcașele, Perieți și Obârșia Nouă, Corabia și Curtișoara, câte un focar.

Din cele 121 de focare confirmate, la acestă dată, numai 63 de focare sunt active, fiind stinse 58 de focare, după cum urmează : 11 focare stinse în Sprîncenata (localităţile Sprîncenata şi Uria) ; trei focare stinse în Dăneasa (localităţile Dăneasa şi Zănoaga) ; un focar Brebeni ; două focare Ipoteşti ; un focar Vîrtopu ; trei focare în Drăgăneşti Olt (localităţile Drăgăneşti Olt şi Comani) ; două focare în Şerbăneşti ; patru focare în Crîmpoia ; două focare în Ghimpeţeni ; șapte focare în Cilieni ; 10 focare în Slăveni (Gostavăţu) ; nouă focare în Stoeneşti ; două focare în Văleni  şi  un focar în Fărcaşele .

Până în prezent, în focarele de boală au fost eliminaţi 1014 de porci din gospodăriile nonprofesionale, iar în acţiunile de ucidere preventivă a tuturor porcilor aplicate în  localităţile Cilieni, Sprîncenata, Slăveni(Gostavăţu), Stoeneşti şi Orlea au fost eliminaţi 2036 porci .

De asemenea, până la această dată, au fost achitate desăpăgubiri în valoare de 2.152.613 lei pentru 522 de exploataţii afectate de pestă porcină africană (focare de boală şi ucidere preventivă) din localităţile Cilieni, Slăveni(Gostavăţu), Stoeneşti, Gura Padinii, Drăgăneşti Olt, Ianca, Văleni, Ipoteşti, Gârcov, Vârtopu, Crîmpoia, Sprâncenata, Orlea, Dăneasa, Grojdibodu, Fărcașele, Studina, Brebeni, Șerbănești, GhimpețeniPerieți . În ceea ce privește mediul silvatic sunt confirmate 3 cazuri la mistreți vânați pe FV40 Dăneasa şi pe FV53 Orlea”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE.

TOTODATĂ, SE MENȚIN RESTRICȚIILE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMECRIALIZĂRII ACESTORA-INTERDICȚIE DE FUNCȚIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.