Adrian Chesnoiu, despre PNRR și banii pentru împăduriri

0
187

Adrian Chesnoiu conduce Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, iar într-un interviu pentru publicația Forest Mania a vorbit în exclusivitate despre împăduriri, un subiect delicat pentru România. Unii deja știu că prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) se acordă bani pentru împăduriri. Dacă vom reuși sau nu să îndeplinim obiectivele asumate prin acest Plan ne va spune deputatul de Olt:

”Da, în PNRR există măsuri de susținere a împăduririi pe o suprafață de aproximativ 57.000 de hectare. Din păcate astăzi când noi discutăm, consider că modul cum a fost abordată această problemă în PNRR va face practic imposibilă punerea ei în practică și atingerea obiectivelor asumate.

Știu foarte bine câte probleme au existat în implementarea Submăsurii 8.1 din PNDR – Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite. Cât am condus AFIR, au fost mai multe sesiuni de depunere a cererilor de sprijin. Ultima, a 5-a, s-a finalizat la sfârșitul lui februarie 2021.

Deși în mod concret, pot spune că la AFIR s-a făcut totul pentru a rezolva piedicile de natură legislativă sau administrativă în implementarea proiectelor finanțate, indicatorii de rezultat au fost aproape imposibil de realizat.

Deci, teoretic există premise să ne îndeplinim obiectivele de țară, dar doar dacă profesioniștii sunt lăsați să își facă treaba. Prin PNRR sectorul forestier şi de prelucrare primară a lemnului din România ar urma să beneficieze de o alocare financiară de 1,3 miliarde de euro.

În contextul actual, cu o guvernare instabilă și care și-a dovedit imaturitatea, am unele rezerve.” a precizat Ghesnoiu.