32 de focare de pestă porcină africană sunt active în gospodăriile oltenilor

0
239

32 de focare de pestă porcină africană sunt în continuare active în gospodăriile oltenilor, după cum urmează: Topana – 1 focar, Leleasca – 1 focar, Cungrea – 3 focare, Verguleasa – 5 focare, Obârșia – 1 focar, Fălcoiu – 1 focar, Bălțați (Scornicești) – 1 focar, Bălteni (Perieți) – 1 focar, Vulturești – 1 focar, Optași – Măgura – 1 focar, Schitu – 1 focar, Constantinești – 1 focar, Tufeni – 1 focar, Ipotești – 1 focar, Drăgănești Olt – 1 focar, Mogoșești(Scornicești) – 1 focar, Băbiciu – 1 focar, Scărișoara – 2 focare, Fălcoiu – 1 focar, Bălteni (Perieți) – 1 focar, Văleni – 1 focar, Piatra Olt – 1 focar, Grădinari – 1 focar, Slătioara –1 focar.

Totodată, DSVSA Olt a anunțat că sunt active cele cinci focare de pestă porcină africană confirmate la porcii domestici din fermele din localitățile Constantinești, Ipotești, Negreni și Tufeni .

Reprezentanții DSVSA Olt recomandă respectarea următoarelor măsuri:

-asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă ;

-este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;

-este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine ;

-este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;

-periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;

-se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;

-porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;

-este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;

-anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

-în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;

-este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;

-toți proprietarii au obligaţia respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariei bolii.

Pentru limitarea extinderii focarelor, reprezentanții DSVSA Olt au efectuat mai multe controale în târgurile săptămânale, în zilele de sâmbătă și duminică, în scopul depistării comercianților de animale vii care nu respectă măsurile de interdicție impuse ca urmare a evoluției pestei porcine africane în județul Olt. Din fericire, nu au fost depistate abateri de la această interdicție.