Anunț important de la DSVSA Olt pentru crescătorii de porci

0
521

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt reaminteşte crescătorilor de animale și de porci în special că sunt obligați, conform legii, să informeze orice eveniment care duce la modificarea numarului de animale din gospodărie medicilor veterinari de libera practică și să solicite identificarea acestora, pentru a fi introduse în baza natională de date (BND),  și totodată să le declare la Primarie pentru a fi înscrise în Registrul Agricol, astfel ca, în contextul apariției unui focar de pestă porcină africană să poată fi despagubi conform legii .

Astfel, intră în obligația crescătorului de animale să informeze medicul veterinar de liberă practică împuternicit pentru ca acesta să facă examenul clinic al animalului înainte de sacrificare, pentru a fi înscris evenimentul atât documentar (formular declarare eveniment-F3), cât și în baza naţională de date. Totodată, după sacrificare, crescătorul trebuie să solicite medicului veterinar de liberă practică împuternicit efectuarea examenului pentru depistarea parazitului Trichinella spp.

De asemenea, porcii să fie crescuţi numai în adăposturi închise, astfel încât să nu ia contact cu alţi porci domestici sau cu porci sălbatici, să fie respectate minimele condiţii de igienă şi de biosecuritate .

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat. În localitațile din județ în care nu evoluează focare de Pestă Porcină Africană sacrificarea porcilor în mod tradițional de către proprietari pentru consum familial nu este interzisă.

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Recomandăm, de asemenea, tuturor cetăţenilor achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produsele de origine animală şi non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică, precizează conducerea DSVSA Olt, într-un comunicat de presă.