Firme radiate pe bandă rulantă în Olt. Zilnic, în medie, cinci patroni au pus lacătul pe afacere

0
647

Peste 1.400 de cereri de radieri de firme au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt, în primele 11 luni ale anului 2018, se arată în ultimul raport dat publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Deși numărul firmelor şterse de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt , în primele 11 luni din 2018, a înregistrat o scădere ușoară faţă de aceeași perioadă din 2017, situația este în continuare îngrijorătoare pentru mediu de afaceri oltean. Dacă în primele 11 luni din 2017 fuseseră radiate, în Olt, un număr de 1.725 firme, în același interval din 2018, au fost radiate voluntar 1.402 firme, ceea ce înseamnă o scădere a dinamicii acestui indicator cu 18,72 procente. Numai în luna noiembrie 2018, 117 firme au fost radiate. Un simplu calcul arată că, în medie, în fiecare zi din 2018, cel puțin cinci patroni au pus lacătul pe afacere.

Din peisajul mediului de afaceri al Oltului, au dispărut atât PFA-uri (persoane fizice autorizate), cât şi societăţi comerciale cu răspundere limitată şi mici întreprinderi individuale.

De la începutul lunii februarie 2017 radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea numărul 1/2017, publicată în Monitorul Oficial. Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.