SRI a sesizat DIICOT după ce Darius Vâlcov a publicat protocolul cu Parchetul General

0
329
Pe rolul DIICOT se află o cauză privind posibile infracțiuni legate de publicarea protocolului secret SRI-PÎCCJ de către Darius Vâlcov.

Sesizarea a fost făcută de o instituție publică, a declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime.

Surse judiciare au declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că este vorba despre o sesizare făcută de SRI în urmă cu mai multe săptămâni, care vizează divulgarea informaţiilor secrete de stat.

O anchetă similară se desfășoară și la Parchetul General, unde a fost deschis un dosar imediat după publicarea documentului.

Procurorii de la Parchetul General s-au autosesizat și au deschis un dosar pentru încălcarea articolului 305 din Codul Penal ce vizează neglijența în păstrarea informațiilor.

„(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă”, sunt prevederile articolului 305.

Darius Vâlcov, consilierul premierului pe probleme economice, a publicat pe Facebook un protocol încheiat între SRI și Parchetul General în 2016, documentul având caracter secret.

„Vad ca se dezbate intens asa zisul protocol semnat de Procurorul General cel oripilat de existenta protocoalelor si domnul Hellvig, cel care “modernizeaza” Serviciul de Informatii…. Eu va propun sa nu mergeti dupa fenta! Ia sa vedeti ce mi-a lasat mie cineva pe prag…azi dimineata! BOMBAAA!!!
P.S.: se poate ca si oamenii decenti din interiorul sistemului sa se fi saturat de aceste mizerii?! Multumesc, anonimule!
P.S.2: ne-au luat de prosti! Au facut spectacol desecretizand protocolul din 2009 care era deja abrogat!”, scria Darius Vâlcov pe Facebook, pe 23 august.

În dosarul deschis la Parchetul General, magistrații au audiat mai mulți procurori de la Parchetul Curții de Apel Constanța, printre care și Adina Florea, propusă de Tudorel Toader procuror șef al DNA, existând suspiciuni că de la această unitate de parchet a existat scurgerea de informații.

Din continut reiese ca protocolul asigura schimbul de informații între cele două instituții.

„În situații excepționale, pentru valorificarea unor oportunități operative, schimbul de informații , se va face la nivel de executie, cu încunoștințarea, de îndată, a celor abilitați (..)”La cerere sau din oficiu, Părțile se informează reciproc și oportun și cu privire la datele sau informațiile obținute de activitatea specifică și care pot prezenta interes pentru realizarea misiunilor celeilalte Părți. (..)Parchetul comunică în mod operativ, nu mai târziu de 60 de zile, la data înregistrării sesizării la Parchet, modul de valorificare a sesizărilor primite de la Serviciu, cu excepția cazurilor în care, înainte de împlinirea termenului menționat, se solicită informații suplimentare în legătură cu cauza (…) Parchetul coordonează, prin intermediul procurorilor desemnați, conform prevederilor legale, activitatea organelor de cercetare penală speciale ale Serviciului”, sunt câteva dintre prevederi.

Reprezentanții celor două instituții au precizat că obiectul protocolului se referă la cooperarea privind infracțiunile contra securității naționale.

Sursa: știripesurse.ro