Râul Olt, transformat în groapă de gunoi

0
1052

Tone de pet-uri din plastic  şi gunoi menajer! Nu vorbim despre o rampă de gunoi, ci despre ceea ce se găseşte acum pe luciul Oltului. Apa a devenit un focar de infecţie, iar situaţia nu e de ieri, de azi, ci de ani de zile. Infiorător e că din aceste ape, câțiva pescari își iau mâncarea.

Malul Oltului a ajuns o veritabilă groapă de gunoi. Mormanele de gunoaie (în special PET-uri şi ambalaje plastice) se întind pe sute de metri, iar la cum arată, avem toate motivele să credem că nu sunt aruncate de ieri, de azi, ci s-au adunat de-a lungul timpului. Trist este că, totul se petrece chiar sub ochii autorităților locale și județene care nu fac nimic pentru a remedia această situație. Malul Râului Olt a ajuns astfel un focar de infecţie, care poate pune în pericol atât sănătatea oamenilor, cât şi a animalelor, mai ales că pescarii prind peşte printre gunoaie.

Pescarii, principalii vinovați?!

Povestea gunoaielor de pe Olt începe în fiecare an primăvară și continuă până toamnă, înainte de îngheț. Autorităţile promit în fiecare an că va fi mai bine și spun că pescarii sunt principalii vinovați deoarece nu se preocupă de mizeria pe care o lasă în urma lor de fiecare dată când merg la pescuit. În plus, oamenii pescuiesc acolo, printre gunoaie, deşi peştii ar putea fi contaminaţi.

Cei de la Garda de Mediu au evaluat situația însă spun că nu au pe cine să amendeze, mai ales că Oltul trece prin mai multe județe, iar resturile se adună de pe tot cursul apei.

Peştii morți în Olt

Sute de peşti morţi au fost descoperiţi în luna mai a anului 2017 plutind pe râul Olt, iar Garda de Mediu și Direcţia Sanitar-Veterinară au început o anchetă pentru stabili cu exactitate cauza respectivului eveniment.

Potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu Olt,  au fost prelevate probe atât din apă, care părea limpede și fără miros anormal, cât și de la peștii morți. Rezultate au arătat că peștii au fost afectaţi de bacterie numită Aeromonas Sobria, care poate distruge chiar şi jumătate din efectivele de peşti afectate.