Deși nu își asigură culturile, fermierii olteni aşteaptă ajutor de la stat

0
113

În urma mai multor evenimente meteo nefavorabile culturile agricole au avut mult de suferit și în acest an. Ajutorul de minimis trebuia să ajungă la fermieri cu ceva timp în urmă, dar din cauza unor încurcături legislative aceşti bani nu au ajuns la fermieri.

„În judeţul Olt au fost afectate foarte multe localităţi de la începutul anului. În urma demersurilor făcute de către Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt şi în parteneriat cu autorităţile locale s-a făcut o centralizare a acestor pagube, iar fermierii au beneficiat de ajutorul de minimis pentru culturile în spaţii protejate, cât şi pentru celelalte culturi afectate”, susțin cei de la Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt. Fermierii ale căror culturi au fost afectate aşteaptă banii pentru a putea să îşi refacă solariile sau serele afectate, ori pentru viile sau culturile agricole. Nici pomii fructiferi nu au scăpat, probleme au fost și în acest domeniu. Fermierii care au avut culturi în câmp afectate de fenomenele meteo nefavorabile trebuie să primească peste 610 lei pe hectar, pentru culturile de cereale, aproximativ 1.500 lei pentru viţa de vie şi pentru pomii fructiferi vor primi aproximativ 1.000 de lei. Cele mai afectate localităţi, anul trecut, au fost cele din bazinul legumicol Preşoiu-Strejeşti, Grădinari, Gârcov, Urzica, iar pentru culturile de creale sunt localităţi din nordul şi sudul judeţului. Pierderile înregistrate în urma fenomenelor meteo nefavorabile de anul trecut, dar şi a schimărilor bruşte de temeperatură înregistrate până în ultimele luni, fermierii tot nu îşi asigură culturile.

Anul acesta, până în prezent, deşi au existat fenomene meteo nefavorabile, dar nu de intensitatea celor de anul trecut nu au fost înregistrate pagube majore.