65 de ani de la primul zbor de pe Aerodromul Deveselu

0
1207
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piloţii veterani ai fostei Bazei Aeriene Deveselu,s-au reunit vineri 12 mai în incinta „Coloniei Deveselu”(un cartier al comunei Deveselu, creat pentru piloţii şi cadrele militare ce deserveau Unitatea Militară), pentru a sărbătorii 65 de ani de când aerodromul a devenit operaţional  şi 55 de ani de la sosirea primului MIG21-F13 în România şi prima misiune de zbor pe aerodromul Deveselu. Încă de când a devenit operaţional şi până în anul 2002, când piloţii au încetat să mai efectuze misiuni de zbor, aerodromul Deveselu a fost un aerodrom de mare însemnătate, de pionierat şi chiar de avangardă la nivel naţional pentru aviaţia militară românească. Misiunile executate de piloţii de la Deveselu au fost desfăşurate  în permanenţă în linia întâi la  toat

e evenimentele  care au decurs şi s-au consumat atât la nivelul aviaţiei naţionale cât şi în misiunile Tratatului de la Varşovia până în anii 90.

De lungul celor 65 de ani de existenţă ai Aerodromului Deveselu, 25 de piloţi au căzut la datorie în misiunile de zbor. În memoria şi cinstirea acestora a fost dezvelită o placă comemorativă, în care au fost încrustate numele celor 25 de eroi aviatori ai Aerodromului Deveselu, un sobor de preoţi sfiinţind întregul ansamblu comemorativ .

La eveniment alături de piloţii veterani,cadre militare în rezervă şi retragere, foşti paraşutişti militari, cadre didactice şi elevii ai Şcolii Deveselu, au fost prezenţi, Ion Aliman-primarul comunei Deveselu, Liviu Radu -primarul municipiului Caracal,Răzvan Brătulescu -comandantul Bazei militare Deveselu, consilieri locali, membrii ai Asociaţiei AVIS 90 (comandor Vasile Bujor şi Costel Vasilescu),organizatorii manifestării.

Invitaţii prezenţi la eveniment au susţinut scurte alocuţiuni prin care  a fost elogiată activitatea celor 65 de ani de zbor la Deveselu,după care au fost depuse coroane de flori în memoria eroilor căzuţi în misiune.

 

Aeroplanul Vuia 1,1906

         amplasat pe explanada Teatrului Naţional din Caracal

În cinstea sărbătoririi a 65 de ani de când Baza Deveselu a devenit operaţională, a fost adus de la Craiova  replica  Aeroplanului VUIA 1,1906, şi amplasat în faţa Teatrului Naţional din Caracal. Timp de trei zile caracalenii vor putea să admire prestigioasa invenţie a lui Traian Vuia.

„Facem parte din Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii.Scopul nostru principal este să popularizăm tradiţiile şi valorile româneşti în domeniul aeronauticii.Cea ce vedeţi dumneavoastră este o copie a avionului VUIA 1906, primul avion din lume care a zburat cu mijloace proprii de bord, el a deschis era zborului mecanic în lume şi de aceea purtăm un mare respect inventatorului  Traian Vuia . Ne mândrim şi trebuie să fim convinşi că poporul român a dat  de fiecare dată asemenea valori .Şi vreau să spun încă o dată că noi nu suntem numai culegători de căpşuni noi am fost un popor cu realizări tehnice de mare valoare  pentru întreaga lume .Activitatea noastră se leagă de multe evenimente, am participat la foarte multe mitinguri aviatice. Am venit la Caracal pentru că ne leagă foarte multe lucruri de localitatea dumneavoastră . Aici am avut primele mulţumiri şi satisfacţii din viaţă, am stat 17 ani la Unitatea de la Deveselu.O Unitate de elită a aviaţiei române.Pentru că nu se poate şi nici nu tre

buie uitat niciodată faptul că avioanele supersonice au zburat pentru prima data în România, de pe aerodromul Deveselu.” ne-a declarat comandorul Ilie Dumitrescu, cel care a realizat replica aeroplanului Vuia 1,1906 .

Peste două săptămâni Vuia 1 va fi prezent la Salonul De Aeronautică de la Paris.

 

Cavalerii Înălţimilor

 

Ziua de vineri,dedicată sărbătoririi a 65 de ani de aviaţie la Deveselu, a fost încheiată în sala de spectacole a Teatrului Naţional din Caracal, unde în prezenţa unui numeros public a avut loc lansarea cărţii „CAVALERII ÎNĂLŢIMILOR, Aviatori romanaţeni şi olteni sub negura vremurilor” , purtând  semnătura profesorului Alina Elena Marin.