PATRON DE RESTAURANT DIN CARACAL, AMENDAT CU 10.000 DE LEI. VEZI MOTIVUL

0
451

Un patron de restaurant din municipiul Caracal, s-a ales cu amendă în valoare de 10.000 lei, după ce inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au depistat că avea la muncă o persoană care, deși avea contract de muncă cu timp parțial, presta activitate în afara programului de lucru.

De altfel, în luna  august, inspectorii ITM au efectuat 255 de controale la agenţii economici din judeţ, atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma controalelor au fost aplicate 188 de sancţiuni contravenţionale, din care 15 amenzi în cuantum total de 33.500 lei şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 310 deficienţe pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere.

În luna august 2020, inspectorii de muncă au identificat o persoană care desfășura muncă nedeclarată, respectiv a fost identificată la muncă în afara programului de lucru, deși avea contract de muncă cu timp parțial, agentului economic din Caracal, obiect activitate restaurante, fiindu-i aplicată o amendă în valoare de 10.000 lei”, a spus inspectorul șef Cristian Ungureanu, şeful ITM Olt. 

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficienţe referitoare la : neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații inchise, de către lucrători, a măștilor de protecție și neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.

Tot în luna august, la nivelul judeţului, au fost comunicate de către angajatori ITM Olt 11 evenimente în urma cărora o persoană a decedat și 10 s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă.