Mesajele parlamentarilor olteni, cu ocazia sărbătoririi proorocului Ilie Tesviteanul

0
97

Sfântul proroc Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă, este sărbătorit de creștinii ortodocși luni, 20 iulie. Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.
În tradiţia populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc. Se mai spune că este aducător de ploaie şi că poate provoca furtuni puternice.
Cu acest prilej de mare sărbătoare pentru poporul român, parlamentarii de Olt au ținut să transmită următoarele mesaje sărbătoriților zilei:
”Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă sărbătorește suirea la cer a Sfântului și Marelui Prooroc Ilie Tesviteanul.
Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. Sf. Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.
Sfântul Ilie este ocrotitorul Forțelor Aeriene Române.
La mulți ani!” a transmis senatorul Siminica Mirea.
Și deputatul Alexandru Stănescu a făcut următoarea urare:
”Sfântul proroc Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă, este sărbătorit de creștinii ortodocși astăzi, 20 iulie. Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.
La mulți ani, aviației române și tuturor celor care își serbează astăzi onomastica!” a precizat Stănescu.
Mesajul deputatului Marius Iancu a fost unul scurt, dar concis: ”La multi ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Prooroc Ilie! Multă sănătate și zile frumoase alături de cei dragi!”.