417 dosare penale, în Programul Tomata de la Olt. Dacă se confirmă neregulile, prejudiciul depășește un milion de euro

0
805

Declarație șocantă a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, luni, în Parlament, la dezbaterea moțiunii simple. Acesta a precizat că la DNA sunt înregistrate 417 dosare penale în Programul Tomata doar în județul Olt.

Directorul Direcției Agricole Județene Olt, Gabriela Andronie, a spus că instituția pe care o conduce nu a primit niciun raport oficial privind plățile fictive din Programul Tomata, de anul trecut.

„Nu pot face comentarii. A fost și Curtea de Conturi și a făcut un control. Nu am primit niciun document oficial. Ministerul Agriculturii a trimis raportul direct către DNA. Nu pot spune dacă sunt 400 dosare sau mai puține, pentru că nu am primit nimic oficial”, a spus Gabriela Andronie.

În perioada în care sunt semnalate neregulile, Direcția Agricolă Olt a fost condusă de Dragoș Drăghicescu.

Buboiul s-a spart la Direcţia Agricolă Judeţeană Olt la finalul lunii februarie. Se pare că totul a fost descoperit de inginerul Stancu Drigă, cel care era desemnat să verifice dosarele fermierilor din zona Tia Mare, care nu și-ar fi recunoscut semnătura din mai multe înscrisuri.

Dosarele cu probleme sunt pe raza localităților Pleșoiu, Rusănești, Tia Mare, Grădinari și Strejești. Inițial, s-a vorbit de o sută de dosare cu probleme, însă neregulile sunt mult mai grave. Ar fi vorba de plăți fictive, implicați fiind și angajați ai Direcției Agricole Județene Olt.

Dacă se confirm neregulile din cele peste 400 de dosare din Programul Tomata, despre care vorbește ministrul Agriculturii, prejudiciul ar depăși un milion de euro.

Adică calculul este simplu, 417 dosare înmulțit cu subvenția de 3.000 de euro.