Pensionări în rândul magistraților din Olt

0
2512

Doi magistrați din Olt și-au depus dosarul să iasă la pensie, iar alți doi s-au pensionat în 2019.

Anul trecut, doi magistrați din Olt și-au depus dosarul la Casa Județeană de Pensii (CJP) Olt. Conform procedurii, însă, cererile de pensionare ale magistraților trebuie să fie avizate favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii și ulterior președintele României să semneze decretele de eliberare din funcție a magistraților.

Printre magistrații care și-au depus dosarul să iasă la pensie, în 2019, se numără: Daniela Aspra și Olimpia Răducu Louysse. Între timp pe 10 ianuarie 2020, prin decret prezidențial Olimpia-Louysse Răducu (n.r.  fost vicepreședinte la Judecătoria Slatina), judecător la Curtea de Apel București, inspector judiciar în cadrul Inspecției Judiciare, a fost eliberată din funcție ca urmare a pensionării. De asemenea, alți doi magistrați s-au pensionat în 2019. Este vorba despre Ionică Rozeta și Ivan Marian care deja au fost puși în plată.

Magistraţii, după ce se retrag din serviciu, se bucură de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz,și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, ceea ce îi transformă în „pensionari de lux”, fapt datorat activităţii onorabile desfăşurate de aceştia.

La sfârșitul anului 2019, în județul Olt, existau 61 de pensionari foşti magistraţi, ale căror pensii de serviciu au fost stabilite în baza Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi al judecătorilor, asigurându-le acestora mai mult decât un trai decent şi care depăşesc cu mult pensiile care ajung lunar în buzunarele vârstnicilor.

Astfel, cea mai mare pensie specială, acordată unui magistrat din Olt, echivalează cu peste 40 de indemnizaţii sociale (cuantumul pensiei sociale este în prezent de 704 lei).  Astfel, într-un top 20 de pensii ce le revin foştilor magistraţi pe primul loc se situează un fost judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție care are o pensie de serviciu de 28.665 de lei (n.r. 285 milioane ROL). Aceasta este, de altfel, şi cea mai mare pensie din Olt. Pe locul doi se situează un magistrat care are o pensie de 27.178 lei. Locul trei este ocupat de un fost prim procuror care are 25.761 de lei. Pe locul patru în acest clasament se situează un fost procuror șef cu o pensie de serviciu de 25.325 de lei. Pe locul cinci se află un fosț magistrat cu o pensie de serviciu de 24.788 lei, fiecare. Locul șase este ocupat de un fost procuror care are o pensie de 24.478 lei. Locul șapte este ocupat de un fost judecător al Curtii de Apel Craiova, care după o viață în robă are o pensie de serviciu de 24.152 de lei. Și următorii foști magistrați de pe locurile opt, nouă, zece, unsprezece și doisprezece suportă destul de bine statutul de pensionar, aceștia având pensii de serviciu de 23.780 lei, 23.470 lei, 22.320 lei, 22.292 lei și respectiv 21.850 lei. Pe locul 13 se poziționează un fost magistrat care încasează o pensie de 21.543 de lei, în timp ce pe locul 14 se află un fost magistrat cu o pensie de serviciu de 21.204 de lei. Pe locul 15 se situează un fost președinte al Tribunalului Olt cu o pensie de 21.001 lei. Locul 16 în ierarhie este ocupat de un fost prim procuror cu o pensie de serviciu de 20.880 de lei, în timp ce locul 17 se situează, la egalitate, doi foști judecători cu o pensie de 20.848 de lei, fiecare. Locul 18 în acest top este ocupat de un fost judecător cu o pensie de 20.838 de lei, în timp ce penultimul loc este ocupat de un fost magistrat cu o pensie de 20.616 lei. Ultimul loc în top 20 este ocupat de un fost magistrat cu o pensie de 20.497 de lei.

Conform prevederilor art.85 din Legea nr.303/2004 cu modificările și completările ulterioare, pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime.

Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.