Pesta Porcina se extinde în Olt. Unde a mai lovit

0
1718

Autoritățile sanitare veterinare din Olt sunt în alertă după ce a fost confirmat  un nou focar de pestă porcină africană (PPA) la mistreţ pe Fondul de vânătoare 3 din localitatea Spineni, dar a apărut și o suspiciune de pestă într-o gospodărie din satul Scorbura, din comuna Cârlogani.

Porcul mistreţ a fost vânat în urmă cu câteva zile pe fondul de vânătoare 3 Spineni. Medicii veterinari au confirmat că animalul era purtător al pestei porcine africane. Totodată, reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt au anunțat, vineri, 17 ianuarie, că a apărut o nouă suspiciune de pestă porcină într-o exploatație nonprofesională din comuna Cârlogani.

Drept urmare, joi, 16 ianuarie, la sediul Prefecturii Olt s-au întrunit reprezentanții Centrului Local de Combatere a Bolilor, pentru aprobarea planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane. Pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane factorii decidenții au dispus uciderea porcilor din exploatația nonprofesională, în scop preventiv. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că  în data de 16.01.2020, la sediul Instituţiei Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, în vederea supunerii spre aprobare a planului de măsuri privind combaterea pestei porcine africane pe fondul cinegetic 3 Spineni, ca urmare a confirmării suspiciunii de PPA la un mistreţ împuşcat în urma unei partide de vânătoare organizată pe acest fond, în baza buletinlui de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti .

De asemenea, în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, a fost supus aprobării planul de măsuri privind suspiciunea pestei porcine africane într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Scorbura (UAT Cârlogani). Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii (5 capete suine), ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale. Ca măsură obligatorie în cadrul planului de măsuri de combatere a PPA la mistreţ, conform Deciziei nr.1 din 24.07.2019, va fi aplicată recoltarea integrală a mistreţilor din zonele afectate prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, iar pentru zonele neafectate (fonduri cinegetice) se va realiza reducerea efectivului prin vânarea unei cote suplimentare de intervenţie aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt. 

 Având în vedere acest fapt, mai multe localități din împrejurimi au intrat în zona de protecție, dar și în zona de supraveghere. Zonele de restricţie pentru focarul de pe FV 3 Spineni : Zona afectată este instituită pe o rază de 13 km (zona infectată cu o rază de 8 km de la caz și zona tampon de încă 5 km), astfel :- 8 km – UAT SpineniSpineni, Profa, Alunisu, Optasani, Cuza Voda, Vineti, Davidesti ;

UAT FageteluFagetelu, Isaci, Gruiu, Chilia, Bagesti, Pielcani ; UAT TopanaTopana, Cojgarei, Cioraca, Candelesti; UAT Barasti – Mereni, Lazaresti;  UAT Leleasca – Leleasca ; FV 3 Spineni, FV 4 Seaca

– 13 km – UAT BarastiBarasti de Cepturi, Barasti de Cepturi, Ciocanesti, Boroesti, Motoesti; UAT Coloneşti – Chelbesti; UAT Tatulesti – Barbalai, Lunca, Magura, Calugari, Momaiu, Mircesti; UAT Poboru – Poboru, Creti, Cornatelu, Seaca, Albesti; UAT Leleasca Greereşti, Mierliceşti, Tufaru, Urşi, Afumaţi, Toneşti ; UAT Sâmbureşti – Ioniceşti .

Zonele de restricţie pentru focarul din gospodăria nonprofesională din localitatea Scorbura (UAT Cârlogani) :

– Localități si fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție : UAT Cârlogani (Cârlogani, Scorbura, Beculesti, Cepari);  FV 15 Cârlogani ;

Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere:UAT Cârlogani(Stupina), UAT Morunglav(Morunglav, Poiana Mare, Ghiosani, Moruneşti, Baraşti), UAT Pleşoiu (Arceşti, Cocorăşti, Doba, Schitu din Deal, Schitu din Vale); UAT Strejeşti (Colibaşi, Strejeşti, Strejeştii de Sus), UAT Grădinari (Runcu Mare),  UAT Iancu Jianu (Iancu Jianu), UAT Găneasa(Grădiştea), FV 14 Strejeşti, FV 16 Moroneşti, FV 20 Izvoru”, se mai arată în comunicat .

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Trebuie precizat faptul că că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.