Cinci asistenți maternali din Olt bat recordul la numărul de copii luați în îngrijire

3
1067

Cinci asistenți maternali din județul Olt dețin recordul la numărul de copii luați în îngrijire. Aceștia au grijă de câte trei copii luați în plasament. La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt există 221 de asistenţi maternali profesioniști.

 De câtva timp, profesia de părinte a apărut şi-n România, sub denumirea de asistenţă maternală, ca soluţie la problema reintegrării copiilor abandonaţi. Rămaşi fără un loc de muncă în urma restructurărilor, oltenii s-au orientat către asistenţa maternală. Un job stabil care le permite lucrul la domiciliu, le oferă siguranța unui salariu, dar poate cel mai important lucru este că își pot completa vechimea în muncă, în condițiile în care unele persoane mai au doar câțiva ani până la pensie, iar altele vor un serviciu de durată. „La nivelul instituției noastre, din totalul de 221 de asistenți maternali profesioniști, un număr de cinci au în îngrijire fiecare câte trei copii. S-a avut în vedere faptul că, acolo unde a fost posibil, fraților li s-a dispus măsură de protecție împreună. Asistentul maternal profesionist rămâne angajat până la limita de vârstă pentru pensionare. În momentul de față avem angajați asistenți maternali profesioniști cu vârste cuprinse între 35 și 62 de ani”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt, Ioana Ciobanu.

Pe lângă salariu, asistenţii maternali mai primesc şi nişte bani cu o destinaţie clară: alimente şi echipamente. „Mamele” cheltuiesc banii pentru aceste produse, după care aduc la sediul DGASPC facturile justificative. La salariu se adaugă şi alocaţia de stat şi alocaţia de plasament, precum și sporuri în funcție de numărul copiilor care sunt în plasament, dacă sunt sau nu încadrați într/un grad de handicap.  „ Asistenții maternali profesioniști au contracte de muncă încheiate cu DGASPC Olt pe o perioadă determinată de trei ani, cu posibilitate de reînnoire” a adăugat Ciobanu.

Persoanele care vor să devină asistent maternal trebuie să îndeplinească  anumite conditii. Să nu aibă cazier, să nu sufere de boli cronice și să dețină un spațiu propriu creșterii copiilor. O condiţie foarte importantă este ca nici o rudă până la gradul patru să nu fi abandonat vreodată vreun copil. Cel mai în vârstă asistent maternal oltean are 62 de ani și activează în domeniu de mai mulți ani. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Olt, în județ la această data sunt 221 de asistenți maternali profesioniști, care au în plasament un număr de 386 copii.

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here