Amendă de 3.000 de lei pentru şoferii care au aşa ceva în maşină

0
1085

Noul Cod Rutier vine cu veşti proste pentru o parte din şoferii români. Cei care vor fi prinşi că au lipite pe geamuri diverse accesorii, prin care este redusă vizibilitatea conducătorului auto, ar putea fi amendaţi cu sume importante, ce urcă până la 3.000 de lei. 

Astfel, legea în vigoare stabileşte că „aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenţie încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni.

Cum clasa a IV-a de sancţiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între nouă şi 20 de puncte-amendă, iar punctul-amendă avea valoarea, anul trecut, de 145 de lei, şoferii care aplică diverse obiecte pe suprafaţa geamurilor sau în dreptul acestora riscă amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei.

Mai mult, reprezintă contravenţie şi este sancţionată tot cu amendă de până la 2.900 de lei şi „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale”.
Şoferii pot opta însă pentru reducerea legală a transparenţei geamurilor unei maşini şi să utilizeze tratamente şi folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român (RAR).

Sursa: b1.ro