Zeci de porci, uciși în Olt

0
1197

Zeci de porci dintr-o exploatație nonprofesională din Olt unde a fost confirmat cel de-al patrulea focar de pestă porcină africană au fost uciși, luni, de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

 Este vorba despre aproximativ 30  de capete dintr-o exploatație aflată în apropiere de Cilieni. Măsura a fost decisă în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt, convocat de urgență. Pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine factorii decidenții au dispus și sacrificarea porcilor din comuna Rusănești unde au fost confirmate deja trei focare. În cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, prin Ordin al Prefectului Județului Olt s-a dispus aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a porcilor în focarul din gospodăria din localitatea Cilieni și din localitatea Rusănești. Astăzi a fost finalizată acțiunea în exploatația nonprofesională din apropierea localitații Cilieni, numarul total de animale care au fost supuse eliminarii conform procedurilor a fost de 28 capete. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie ”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, dar și menținerea filtrelor rutiere.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.