A început școala

1
527

Primele semne de toamnă nu întârzie să apară și clopoțelul e gata să sune iar pe coridoarele școlilor, anunțând începerea unui nou an școlar. Vacanța de vară e pe terminate și cei mici se pregătesc să înceapă grădinița, iar pe elevi îi așteptă începerea școlii.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Olt, în anul 2018, sunt 512 unități de învățământ dintre care doar 363 (70,89%) au autorizare de funcționare. În comparație cu anii trecuți, numărul școlilor autorizate a crescut; acest lucru este îmbucurător pentru reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a Județului Olt.

Din discuțiile purtate atât cu directorii de școli cât și cu primarii de localități, am constatat că unitățile de învățământ se prezintă bine la început de an școlar, însă marea problemă rămâne lipsa manualelor de clasa a VI-a. Atât cartea de istorie cât și cea de geografie au fost editate cu mici erori, ceea ce a dus la reeditarea lor. Până la rezolvarea acestei probleme, elevii vor studia după manualele vechi.

Ion Aliman, primar comuna Deveselu:233 de elevi sunt înscriși pentru anul școlar 2018 – 2019 la Școala Gimnazială Deveselu. S-au efectuat deratizarea, dezinsecția, dezinfecția, în urmă cu 10 zile. Unitațile de Învățământ, respectiv Școala Gimnaziala și Gradinițele din satele Deveselu și Comanca dețin autorizarile necesare pentru buna funcționare. Manualele școlare au fost primite în proporție de 80%, nu deținem manuale pentru Clasa a VI-a, iar pentru rechizitele școlare ne aflam în derularea proceselor de intocmire a dosarelor. Prognozăm că vom avea în jur de 40 de solicitări. Unitațile de invatamant de pe raza UATC Deveselu sunt racordate la rețeaua de energie electrică, rețeaua de apă curentă și rețeaua de canalizate, dețin grupuri sanitare construite în interior, iar pentru sezonul rece avem asigurată încălzirea cu combustibil solid, în acest moment beneficiinde de 120 t lemne de foc. Pentru transportul elevilor și al cadrelor didactice va comunicăm că Primăria comunei Deveselu, beneficiază de trei mijloace de transport (microbuze), având în totalitate o capacitate de 54 de locuri, după cum urmează: un microbuz școlar cu 16 locuri, două microbuze cu câte 19 locuri fiecare, deținute de către SC Deves Prestserv SRL – societatea comunei Deveselu. Nu sunt probleme ce pot afecta începerea noului an școlar sau a impiedica procesul educațional pe tot parcursul anului școlar 2018 – 2019.”.

Constantin Dinuț, primar comuna Corbu: Un număr de 41 de elevi din totalul celor care învață la Școala Gimnazială Corbu vor începe anul școlar, pe 10 Septembrie, beneficiind de 41 de ghiozdane și rechizite oferite de S.C. TMK-ARTROM S.A Slatina. Elevii beneficiari sunt copiii din clasa Zero și clasa I.”.

Eugen Șotae, primar comuna Tufeni: ”Pentru noul an școlar, avem înscriși un număr de 420 elevi. Unitățile noastre de învățământ nu au toate autoritățile la zi, însă deratizarea, dezinfecția și dezinsecția au fost făcute. Am primit manualele în proporție de 80%. Apa curentă și grupul sanitar în incinta instituției lipsesc. Iar pentru sezonul rece avem asigurată încălzirea în proporție de 75%, dar transportul copiilor și al cadrelor didactice îl avem asigurat.”.

Ene Ioana, director Școala Gimnazială Brebeni:Școala noastră este pregătită pentru noul an școlar, am avut controlul mixt de la ISJ, dar și de la DSP, sălile au fost atent verificate. În noul an avem înscriși 205 elevi, de la clasa pregătitoare și până la clasa a VIII-a, plus trei grupe de grădiniță. Ne putem lăuda cu o clasă de canto și instrumente, și Formația de dansuri ”Brebenașii”. În încheiere doamna directoare a ținut să transmită următorul mesaj elevilor săi: ”Îi așteptăm cu drag la școală!„.

Ene Marin, director Școala Gimnazială Coteana:Noi suntem pregătiți de când am luat vacanță. Pe 4 august am sărbătorit 180 de ani de la înființarea unității de învățământ din comuna noastră. Luni, sunt așteptați în casele de curs 170 de elevi. Avem manuale, însă este o problemă cu cele de clasa a VI-a. Până se va rezolva această problemă, copiii vor învăța după cele vechi, de anul trecut. Mesajul domnului director pentru elevii săi este: ”Toți elevii sunt așteptați cu drag în noul an școlar  și îi asigurăm că vor avea tot sprijinul nostru pe drumul cunoașterii!”.

Elevii din Coteana au primit ghiozdane și rechizite cadou din partea lui Ionuț Dima. Acesta vrea să ducă mai departe tradiția tatălui său, Victor Dima, fostul primar, oferindu-le micuților un mic dar la început de an școlar.

Florescu Gabriela, director Școala Gimnazială Cârlogani: Școala noastră este pregătită pentru noul an școlar, joi a fost dezinsecție, dezinfecție și deratizare, adică s-a făcut curat în toate sălile de curs. Combustibil pentru iarnă avem, profesori avem. În acest an, în școala noastră vor învăța 160 de elevi. Le dorim elevilor dar și cadrelor didactice succes în noul an școlar!”.

Mirela Celmare, director Școala Gimnazială ”Aviator Alexandru Șerbănescu” Colonești: ”Unitatea noastră de învățământ dispune de mobilier și dotări noi datorită programului Național de dezvoltare locală (PNDL 2). Pentru noul an școlar avem înscriși 128 de elevi. Le doresc tuturor copiilor succes în noul an școlar și multă sănătate!”.

Noul an școlar, în atenția prefectului Silviu Neacșu

Prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, a avut vineri, 7 septembrie 2018, o întâlnire de lucru cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Inspectoratului Județean de Jandarmi Olt, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, Inspectoratului Școlar Județean Olt și Direcției de Sănătate Publică Olt pentru a analiza stadiul pregătirilor în vederea deschiderii anului școlar 2018 – 2019 în condiții de siguranță.

De asemenea, s-a stabilit ca pe tot parcursul anului școlar să fie derulate o serie de acțiuni, printre care: includerea unităţilor de învăţământ în itinerariul de patrulare al patrulelor mixte sau independente constituite în sistem integrat (poliție, jandarmerie), în special pe timpul sosirii şi plecării elevilor de la şcoală; organizarea de acţiuni specifice pentru prevenirea unor fapte de natură infracţională în zona şcolilor; măsuri speciale pentru asigurarea ordinii publice cu ocazia concentrării unui număr mare de elevi și cadre didactice la examene, olimpiade, concursuri; desfășurarea de activități educativ-preventive prin participarea la ședințele comitetelor de părinți, consiliilor profesorale și orelor de dirigenție pentru cunoașterea problemelor de interes operativ și informare reciprocă; desfășurarea de instructaje la unitățile de învățământ pentru îndeplinirea condițiilor igenico-sanitare, prevenirea incendiilor, activități de simulare a producerii unor calamități naturale; urmărirea permanentă a îndeplinirii de către mijloacele de transport pentru elevi a condițiilor de funcționare, în conformitate cu prevederile legale;

urmărirea semnalizării rutiere corespunzătoare a trecerilor de pietoni și a existenței indicatoarelor rutiere în zonele adiacente unităților de învățământ.

Prefectul județului a solicitat reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean să ia măsurile necesare pentru asigurarea manualelor școlare, a încadrării cu personal didactic, a autorizării unităților școlare în ceea ce privește siguranța la incendiu, dar și din punct de vedere sanitar, a igienizării, dezinsecției și deratizării, atât în interiorul locațiilor, cât și în exterior.

Noul an școlar îi va provoca pe cei mici să descopere lucruri noi și să își lărgească orizontul cunoașterii. Atât cei care merg la grădiniță cât și cei care merg la școală se pregătesc acum, făcându-și stocul de rechizite.

Florina DINU

1 COMENTARIU

  1. Copiii şi adolescenții vor învåța carte ? Nu cred,la cursuri e mai bine så dai tableta sau mobilul pe silențios,eu nu am avut aşa ceva în urmå cu 32 de ani,învåțåmântul românesc nu ma ajutat cu nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here