Produsele ecologice, greu de găsit în piețele din județ

0
181

În pieţele din județul Olt cetăţenii nu mai găsesc produse ecologice. Fermierilor le este foarte greu să producă ecologic și spunând că astfel obţin cantităţi mai mici de legume şi fructe, pe care nici nu au posibilitatea să le ambaleze adecvat. Acest lucru este confirmat de reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Olt.

Potrivit reprezentantilor instituţiei, pentru a putea vinde în pieţe producătorii trebuie să ambaleze şi eticheteze corespunzător produsele şi să fie înscrişi în Sistemul de Agricultură Ecologică. Producătorul nu are voie să vândă astfel de produse dacă nu este înscris în Sistemul de Agricultură Ecologică. Este dificil pentru fermieri să producă ecologic, mai ales pentru că producţia scade, iar cheltuielile sunt mult mai mari. Pe de altă parte, activitatea acestor fermieri este supusă controlului, pentru a se certifica că sunt produse ecologice. „Recolta obţinută după munca de luni de zile este singura sursă de venit a întregii familii. Cu cât producem şi vindem mai mult cu atât câştigăm mai mult. Nu are rost să ne complicăm cu produsele ecologice pe care oricum nu le cumpară foarte multe persoane” ne-a declarat domnul Constantin, fermier din comuna Strejești.

Produsele ecologice sunt cele care au fost obţinute fără utilizarea substanţelor chimice, sintetice sau a componentelor modificate genetic. Cu alte cuvinte, culturile vegetale sunt ecologice dacă nu sunt utilizate pesticide şi fertilizanţi obţinuţi prin metode artificiale, însă, în zilele noastre cantitatea recoltei este la putere şi trebuie să vorbim mai puţin de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here