Elevi şi părinţi din Olt, lăsaţi fără alocaţii de susţinerea familiei. Vezi motivul şi localităţile de unde provin cei mai mulţi beneficiarii

0
464

Peste o sută de familii din judeţul Olt au rămas fără alocaţie pentru susţinerea familiei, iar alte aproape 300 de familii vor primi diminuat acest drept timp de trei luni. Motivul, numărul mare de absenţe nemotivate acumulate de elevi în cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2016-2017.

În consecinţă, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt a  dispus, conform legii, suspendarea sau diminuarea după caz a acestui tip de ajutor social.

„AJPIS a finalizat centralizarea alocaţiilor diminuate sau suspendate în cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2016-2017. Ca urmare a numărului mare de absențe înregistrate, a fost suspendată plata alocației pentru susținerea familiei pentru 111 familii și diminuat cuantumul alocaţiei, începând cu 1 august 2017 pentru 294 de familii”, a precizat Ileana Ghiţă, directorul executiv al AJPIS Olt.

Formula de calcul pentru determinarea cuantumului diminuat

 Conform legislației în vigoare, Legea 277/2010 privind acordarea alocației pentru susținerea familiei cu modificările și completările ulterioare, în cazul în care se constată absențe nemotivate pe parcursul unui semestru școlar, cuantumul alocației se diminuează proportional cu numărul de absențe, după cum urmează: cu câte 20 la sută pentru fiecare copil care înregistrează unnumăr cuprins între 10 și 19 absențe; cu câte 50 la sută pentru fiecare copil care înregsitrează un număr de 20 de absențe . Formula de calcul pentru determinarea cuantumului diminuat este următoarea: exemplu: familie formată din soț și soție și doi copii de vârstă școlară. Cuantumul alocației stabilit prin dispoziția primarului 60 de lei. Primul copil a înregistrat 10 absențe școlare nemotivate, iar al doilea a înregistrat 20 de absențe școlare nemotivate. Calculul diminuării: pentru primul copil 60 de lei înmulțit cu 20 la sută =12 lei; pentru al doilea copil: 60 lei înmulțit cu 50 la sută=30 de lei. Diminuarea totală pentru absențele nemotivate înregistrate: 12 lei+30 de lei=42 de lei. Cuantumul diminuat rezultat: 60 de lei – 42 de lei=18 lei.

 Localităţile cu cele mai multe alocaţii suspendate sunt: Slatina – zece familii, Caracal – opt, Scărișoara – șapte, Dobrosloveni – șapte și Curtișoara – cinci familii. Printre localitățile cu cel mai mare număr de alocații diminiuate se numără: Slatina -13 familii, Movileni -13 familii, Caracal -12 familii, Izvoarele -11 familii, Studina – opt familii și Osica de Sus – șapte familii. În situația în care unul dintre copii finalizează cursurile învățămîntului general obligatoriu și nu a împlinit vârsta de 18 ani sau unul dintre copii repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale ori absențele înregistrate și nemotivate depășesc numărul de 20/semestru, acesta este luat în calcul la stabilirea venitului mediu lunar al familiei, dar este exclus din numărul de copii ai familiei avut în vedere la acordarea dreptului, iar alocația se va acorda corespunzător numărului de copii din familie care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege.

Ilie Bîzoi

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here