Festivalul Naţional de Teatru Şcolar “Nişte Ţărani” de la Văleni şi-a desemnat premianţii

0
397

Înscris în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale, pe poziţia 15, Festivalul Naţional de Teatru Şcolar de la Văleni şi-a onorat şi în acest an bunul renume câştigat de-a lungul celor 11 ediţii anterioare. Această a XII-a ediţie, desfăşurată în sala modernului cămin cultural din Văleni, sâmbătă, 20 mai 2017, în prezenţa unui public numeros şi foarte generos în aplauze, a reunit la startul concursului trupe de teatru şcolar din 7 judeţe, inclusiv din Bucureşti. Cei aprox. 110 elevi reprezentând toate ciclurile şcolare au petrecut o zi de neuitat la Văleni, organizatorii întrecându-se în a le oferi cele mai bune condiţii, în cunoscuta notă a ospitalităţii oltene. Printre trupele participante, am recunoscut unele prezente şi anul trecut, inclusiv câştigătoarea Marelui Trofeu – echipa Şcolii Gimnaziale Odobeşti, judeţul Dâmboviţa – semn că festivalul de la Văleni este tot mai îndrăgit de copii, pentru ei contând nu neapărat premiile, cât participarea. La ediţia din acest an, juriul a fost prezidat de cunoscuta şi mereu tânăra actriţă Rodica Mandache, secondată de prof. Cristian Gheorghe şi studenta Ligia Matei. Bugetul generos, alocat de Consiliul Local Văleni, pentru premierea celor mai merituoşi dintre artiştii în devenire, a fost cu multă obiectivitate distribuit, deşi membrii juriului au fost nevoiţi să delibereze îndelung, toate reprezentaţiile meritând câte un premiu special, măcar pentru verva deosebită şi dăruirea cu care micii artişti şi-au interpretat rolurile. Înainte de acordarea premiilor a avut loc o ceremonie specială, în cadrul căreia primarul Ion Şofaru a acordat titlurile de cetăţean de onoare al comunei domnilor Alexandru Fifoiu şi Marian Raicu, primul, un Învăţător în adevăratul sens al cuvântului, în cuibul inimii şi minţii sale crescând generaţii de elevi care apoi au putut să-şi deschidă aripile peste întinderile vieţii, al doilea, deşi trăitor în Bucureşti, a rămas cu sufletul în comuna sa natală, fiu al satului Mandra, şi este creatorul Marelui Trofeu „Opinca de Aur”, al festivalului.

La ediţia a XII-a, Marele Trofeu a fost obţinut de trupa „Arthesium”, de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, având ca profesori îndrumători pe Magda Jagă, Ion Mitru şi Alin Bolboaşă Şofaru. De menţionat că este prima oară când Marele Trofeu al festivalului rămâne în judeţul Olt. Şi tot ca o menţiune, adăugăm faptul că această ediţie a fost una jubiliară, având în vedere că patronul spiritual al festivalului, scriitorul Dinu Săraru, a împlinit, pe 30 ianuarie, 85 de ani. La mulţi ani, maestre, din partea tuturor!

Premiul pentru cel mai bun interpret a fost decernat lui David Sima, de la Şcoala Gimnazială nr.1 Piteşti. Cea mai bună interpretă a fost desemnată Bianca Maria Bolboaşă, de la C.N.”Ion Minulescu” Slatina.

În continuare, au fost acordate premii pe secţiuni, după cum urmează:

–          La secţiunea „învăţământ primar”, la monolog, locul I a fost obţinut de Cristian Laurenţiu Nicolae, de la Şcoala Gimnazială „Pan M.Vizirescu” Braneţ, Olt. Locul II a revenit Ştefaniei Drăgan, de la Clubul Copiilor, sector 6, Bucureşti, iar locul III Teodorei Catrinel Voinea, de la Arhiepiscopia Râmnicului. La trupe, locul I a fot acordat trupei „Estrada”, de la Casa de Cultură Mioveni-Argeş, locul II, trupa „Strumfii Jr.”, de la Şcoala Gimnazială Odobeşti-Dâmboviţa, iar locul III, trupa „Şezătoarea”, de la Şcoala Gimnazială Dobroteşti-Teleorman.

–          La secţiunea „învăţământ gimnazial”, la monolog, locul I a fost ocupat de Alexandru Lucian Constantin, de la Şcoala Gimnazială „Pan M. Vizirescu” Braneţ, Olt, locul II – Ionela Şerban, de la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgăneşti Olt, iar locul III – Costin Valentin Paraschiv, de la Şcoala Gimnazială Odobeşti-Dâmboviţa. La trupe, premiul I a fost obţinut de „Tinerii Actori”, de la Liceul Tehnologic Văleni, premiul al II-lea a revenit trupei „Leira”, de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii” Râmnicu Vâlcea, iar pe locul III s-a clasat „Ţăranul Român”, de la Liceul Tehnologic Tufeni-Olt.

–          La secţiunea „liceu”, la monolog, locul I a fost obţinut de Alexandru Constantin Oneaţă, de la C.N. „Ion Minulescu” Slatina. Locurile II şi III nu au fost acordate. La trupe, premiul I a revenit trupei „Parodia”, de la Colegiul Tehnic „Matei Basarab” Caracal. Pe locul II s-a clasat „Clubul Veseliei”, de la Centrul Cultural Mioveni. Premiul III nu s-a acordat. Ultimele premii acordate au fost pentru cea mai bună regie şi pentru cel mai bun scenariu.

Odată cu lăsarea cortinei peste cea de-a XII-a ediţie a festivalului, organizatorii, respectiv, Primăria şi Consiliul Local Văleni, Fundaţia „Nişte Ţărani” condusă de scriitorul Dinu Săraru şi Liceul Tehnologic Văleni, în coordonarea prof. Giorgiana Ciobanu, merită toate felicitările pentru modul ireproşabil în care s-au achitat de toate atribuţiile, gândurile lor îndreptându-se acum către ediţia următoare, a XIII-a, care sigur nu va fi cu ghinion. Dimpotrivă, am adăuga noi, mizând pe faptul că toate ediţiile de până acum au fost atât de bine organizate, încât nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării.