Supermarketul Lidl din Balş funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de Mediu a amendat societatea cu 300 milioane de lei

0
489

Magazinul Lidl din oraşul Balş a fost amendat în luna februarie a acestui an de către comisarii Gărzii de Mediu Olt, pentru lipsa autorizaţiei de mediu. Deşi,  încă de la momentul aplicarii amenzii, potrivit comisarilor de mediu, societatea se afla în procedura de obţinere a autorizatiei de mediu nici până în prezent nu a fost obţinută această autorizaţie.

În prezent legislaţia de mediu  este una permisivă, în sensul că din momentul în care o societatea a fost sancţionată trebuie să treacă cel puţin şase luni pentru ca organele de control să poată amenda din nou firma respectivă pentru aceeaşi deficienţă, mai ales dacă activitatea societăţii respective nu are un impact major asupra mediului înconjurător. În procesul verbal întocmit de comisarii Gărzii de Mediu Olt se precizează faptul că „unitatea a fost sancţionată cu 30.000 lei (adică 300 de milioane lei vechi) pentru nerespectarea obligaţiei prevăzute de articolul 94, alineatul 1, litera a din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2005 privind protecţia mediului, pentru desfăşurarea activităţii de comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate fără a obţine în prealabil autorizaţia de mediu”, a precizat comisarul şef Gheorghe Neacşa, şeful  Gărzii de Mediu Olt. Cert este că reprezentanţii retailerului german au achitat fără să cârtească această amendă şi nu au contestat-o în instanţă aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor firmelor sancţionate de Garda de Mediu Olt.

Supermarketul s-a mutat într-o nouă locaţie

Magazinul funcţionează fără autorizaţiei de mediu încă de anul trecut după ce si-a transferat activitatea comerciala într-un spaţiu nou construit de la zero de Lidl Romania, pe aceeasi artera principala, la nici 100 de metri distanta, de vechea locaţie în care în  prezent functionează un alt supermarket. Odată cu mutarea pe noul amplasament societatea era obligată să obţină autorizaţia de mediu înainte de a redeschide magazinul, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Olt au precizat că. în momentul de faţă supermarketul Lidl se află în procedură de autorizare, însă de la dosarul depus de către reprezentanţii societăţii lipseşte autorizaţia de gospodărire a apelor fără de care nu poate fi eliberată autorizaţia de mediu. „Sunt în procedură de autorizare numai că le-am solicitat autorizaţia de gospodărire a apelor pe care nu au adus-o până acum. Celelalte autorizaţii sunt în regulă. Singura problemă este că nu au acest act de reglementare procedurală. Din momentul în care aduc această autorizaţie noi emitem o decizie care se afişează pe pagina Agenţiei  şi are 15 zile lucrătoare de contestaţie din partea publicului, că poate veni cineva să spună că nu au fost luate în calcul anumite aspecte. Şi dacă după 15 zile nu există contestaţii se eliberează autorizaţia de mediu. Deci sunt la APM în procedură de autorizare, dar oficial autorizaţie de mediu nu au. Cu alte cuvinte magazinul funcţionează fără autorizaţie de mediu”, a precizat Dorel Şteomlega directorul executiv al APM Olt. Pentru a înţelege ce înseamnă „în procedură de autorizare” şi dacă această etapă ţine cumva loc de autorizaţie de mediu directorul executiv al APM Olt a făcut o analogie dând un exemplu extrem de concludent şi logic: „Este ca şi cum eu am depus documentele pentru obţinerea permisului de conducere la Poliţie, dar nu am luat examenul şi între timp conduc şi mă prinde Poliţia”, a conchis Şteomlega. Pentru a afla dacă reprezentaţii retailerului german au depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţie de gsopodărire a apelor, ne-am adresat reprezentanţiilor Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt. Loredana Nicola, responsabil pentru relaţiile cu presa, din cadrul SGA Olt ne-a precizat: „ Dumnealor au depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţei de gospodărire a apelor. Eliberarea autorizaţie de gospodărire se face în termen de 45 de zile de la depunerea actelor, dacă acestea sunt în regulă, pentru că este o întreagă procedură cum este la orice instituţie, cu verificări în teren s.a.m.d”, a precizat Nicola. Probabil că în toata această ecuaţie reprezentanţii retailerului german au luat în calcul faptul că daca magazinul ar fi fost închis în tot acest timp pierderile ar fi fost enorme în comparaţie cu sancţiunea aplicată de Garda de Mediu, amendă care plătita în 48 de ore se reduce la jumătate.