Persoanele cu dizabilități își găsesc cu greu un loc de muncă în Olt

Firmele oltene nu se grăbesc să angajeze persoane cu dizabilităţi deşi, în anumite condiţii, beneficiază de facilităţi din partea statului şi scutiri de la plata unor taxe şi a impozitului pe profit. Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt arată că persoanele cu handicap nu sunt de loc pe lista agenților economici când vine vorba de angajări.

0
429

Firmele oltene nu se grăbesc să angajeze persoane cu dizabilităţi deşi, în anumite condiţii, beneficiază de facilităţi din partea statului şi scutiri de la plata unor taxe şi a impozitului pe profit. Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt arată că foarte puține persoane cu handicap din județ și-a găsit un loc de muncă pe parcusul acestui an.

Cu mintea întreagă și suficiente abilități pentru a presta diverse meserii care să îi facă utili societății în care trăiesc și să le aducă un beneficiu material cu care să ducă un trai decent, mii de persoane cu dizabilități din județul Olt sunt în situația de a fi marginalizate prin faptul că pentru ele nu există oferte de muncă. Surdo-muți, orbi sau persoane cu deficiențe locomotorii, năpăstuiți sau blamați să rămână undeva la periferia societății în care trăiesc, deși au dorința de a face ceva. Constrânși de reticența angajatorilor de a le oferi un loc de muncă, oltenilor cu deficiențe, al căror număr depășește în prezent 17.000 de persoane nu le rămâne decât opțiunea de a trăi din ajutorul social oferit de stat sau din sprijinul familiei. Deși angajatorii sunt stimulați prin subvenții și facilități să angajeze și persoane cu dizabilități, situația este în continuare una îngrijorătoare la Olt. Asta în condițiile în care, potrivit reprezentanților AJOFM Olt, doar șase persoane cu handicap a fost încadrate în muncă în acest an.

Conform statisticilor, nici la nivel național situația nu stă mai bine. Piața muncii nu e adaptată pentru persoanele cu dizabilități, nici ca accesibilizare, nici ca mentalitate. În țara noastră numărul persoanelor cu handicap care  își găsesc un loc de muncă este unul foarte mic. România are o rată de angajare a persoanelor cu dizabilități de cinci ori mai mică decât statele europene cu sisteme sociale bine puse la punct, precum țările nordice. Astfel, dacă la noi, nici 10% dintre persoanele cu handicap nu au reușit să-și găsească un loc de muncă, multe fiind plătite cu puțin peste salariul minim pe economie, în Finlanda, spre exemplu, rata de angajare a celor cu probleme de sănătate ajunge la aproape 50%.