CANICULA SCOATE INSPECTORII DE MUNCĂ PE TEREN

0
288

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt va demara, începând de joi, 24 iunie, o serie de controale în tot judeţul, pentru a verifica dacă angajatorii olteni respectă măsurile de protecţie a salariaţilor împotriva caniculei.

Având în vedere că în perioada imediat următoare sunt anunțate temperaturi caniculare, ce depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare pot fi echivalate cu acest nivel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt anunță angajatorii că au obligația, în conformitate cu prevederile OUG nr.99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, să asigure condiţii minimale pentru angajați.

 Potrivit şefului ITM Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor. Reducerea intensităţii ritmului activităţii fizice, alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea ventilaţiei la locul de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite sunt câteva dintre obligaţiile patronilor faţă de salariaţi în zilele caniculare.

Mai mult decât atât, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asigurate următoarele condiţii: apă minerală, doi – patru litri de persoană; echipament individual de protecţie şi duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile sus menționate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale, inspectorii de muncă vor acționa pe teren începând cu data de 24.06.2021, fiind vizate, cu prioritate, activitățile desfășurate în spații deschise. Nerespectarea prevederilor OUG 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.