Agricultorii din judeţul Olt, terorizaţi de porcii mistreţi şi cerbii lopătari care le distrul culturile. Producătorii agricoli au cerut sprijinul deputatului Marius Iancu

0
476

Porcii mistreţi şi cerbii lopătari cauzează tot mai multe probleme agricultorilor din partea de nord a judeţului care au terenuri în vecinătatea fondurilor de vânătoare. Întrucât numărul animalelor sălbatice a crescut considerabil în ultimii doi ani susţin autorităţile, numeroase culturi de porumb, grâu, rapiţă şi mazăre au fost distruse.  Astfel de probleme au fost constatate în localităţile Poboru, Spineni, Făgeţelu, Scorniceşti, dar şi în alte localităţi ale judeţului. Disperaţi oameni din aceste zone au cerut ajutorul aleşilor parlamentari în vederea amendării unor legi prin care să rezolve această situaţie.

Din cauza numărului în continuă creştere a animalelor, dar şi a actualei legislaţii care impune o anumită cotă de vânăoare, agricultorii pierd în fiecare sezon numeroase culturi.  În acest sens, la sfârşitul săptămânii trecute deputatul de Olt Marius Iancu s-a întâlnit la Poboru cu producătorii agricoli şi reprezentanţii fondurilor de vânătoare pentru a discuta şi asculta doleanţele acestora, şi ulterior pentru a face cunoscute printr-o interpelare în Parlament, dar şi prin discuţii cu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor aceste probleme ale producătorilor agricoli. Această întâlnire a fost solicitată de către primarul comunei Poboru, Iulian Bărăscu,. „Eu am intermediat o întâlnire între producătorii agricoli din comuna Poboru şi de la Scorniceşti ,Spineni, Făgeţelu, şefii fondurilor de vânătoare particulare şi AJVP şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Vâlcea şi domnul deputat Marius Iancu, pentru că avem probleme mari cu animalele sălbatice, în speţă mistreţi şi cerbi lopătari care au distrus culturile agricole în totalitate. Domnul deputat a răspuns prompt invitaţiei noastre. Dânsul îşi notează problemele producătorilor agricole şi le va duce la Bucureşti, să vedem ce se poate face. Nu ştiu vreo modificare legislative sau vreun articol de lege.  Adevărul este undeva la mijloc . Şi producătorii agricoli  n-au nicio vină că ei investesc atâţia bani, ani din viaţi şi câte mai căte şi nici ăia cu vânătoare că animalele au şi ele legea lor. Trebuie şi acestea să trăiască să circule, să migreze, dar trebuie făcut ceva, să se mai micşoreze numărul de animale, să se mărească cota de vânătoare, nu ştiu. Ceva trebuie făcut. Eu ca primar mai mult de atât n-am ce să fac. Am considerat că e bine să pun faţă în faţă ambele tabere să discute să vedem ce se poate face să găsim o soluţie politică. Eu cred că trebuie să trăiască şi unii şi alţii. Nu cred că trebuie să se ajungă să se pună capcane, să se pună otravă, să fie omorâte animalele. Facem în aşa fel încât să fie bine pentru toată lumea. Culturile de porumb, de rapiţă, mazăre, de grâu sunt compromise. Am convocat comisiile  judeţene, cu reprezentanţi de la Direcţia Agricolă, de la Mediu, şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Vâlcea, au venit, au constatat, au făcut documente, însă văd că rămânem cu hârtiile. Vreau să mulţumesc pe această cale domnului preşedinte Marius Oprescu pentru că dânsul l-a contactat pe domnul deputat Iancu şi domnului deputat Marius Iancu că a onorat această invitaţie ”, a precizat Bărăscu.

Discuţii cu ministrul Mediului şi interpelare în Parlament

Deputatul Marius Iancu le-a dat asigurări producătorilor agricoli că în următoarea perioadă va avea o discuţie  cu ministrul Mediului şi Pădurilor pentru a-i aduce la cunoştinţă această situaţie, şi chiar şi o intervenţie în Parlament  pe această temă. Se pare însă că, problema principală nu o constituie înmulţirea excesivă a efectivelor de animale, ci hrana insuficientă care se alocă animalelor sălbatice de către administratorii fondurilor de vânătoare. Drept urmare în căutare de hrană, animalele ajung şi în culturile oamenilor, distrugându-le.

„Am luat la cunoştinţă ce probleme au. Producătorii pe de-o parte sunt nemulţumiţi de faptul că animalele din fondurile de vânătoare le distrug culturile şi consideră că lucrul acesta se întâmplă pe de-o parte din cauza numărului mare de animale. Pe undeva producătorii consideră că s-au înmulţit foarte mult animalele, pe de altă parte reprezentanţii fondurilor cinegetice spun că sunt în cotele stabilite conform legii. Deci nu au depăşiri. Acum, în momentul de faţă nu ştiu care este exact  soluţia. Sunt ceva probleme înţeleg cu dosarele de despăgubiri că merge foarte greu despăgubirea producătorilor. Probabil voi avea o interpelare sau o întrebare la ministrul Pădurilor, şi ulterior vedem care este soluţia. Probabil se impun şi modificări legislative. Ca şi obligaţii proprietarii de terenuri trebuie să anunţe imediat proprietarii fondurilor în momentul în care apar distrugeri şi o altă obligaţie prevăzută de hotărârea de guvern care reglementează lucrurile acestea este acea de a face  acţiuni de îndepărtare a animalelor, acţiuni fizice sau acţiuni de natură chimică, prevăzute în lege. Eu am constat că proprietarii îşi îndeplinesc obligaţiile prevăzute de lege. Acum nu ştiu proprietarii fondurilor cinegetice dacă îşi îndeplinesc obligaţiile . O altă acuză pe care o aduc proprietarii de terenuri reprezentanţiilor fondurilor de vânătoare este aceea că nu ar da mâncarea prevăzută de legislaţie animalelor. Însă în urma discuţiilor cu proprietarii de fonduri cinegetice, aceştia spun că îşi respectă obligaţia. Oricum mâncarea prevăzută de lege, ar fi de exemplu 60 de kilograme pe an pe cap de mistreţ. Obligativitatea proprietarilor de fonduri este ca aceştia să hrănească animalele iarna, iar în cazul apariţiei unor astfel de distrugeri  să suplimenteze această cantitate cu jumătatea iniţială şi în celelalte perioade ale anului, în care apar distrugerea culturilor. Problema este că pagubele apar şi la însământare, dar şi atunci când porumbul creşte. Înţeleg că situaţia este în tot judeţul şi chiar şi la nivel de ţară”, a precizat parlamentarul de Olt.

Ilie Bîzoi